Foto: mup.hr

Novosađanin Miodrag Žiža osumnjičen je da je ispred restorana “Zlatna medalja” ukrao automobil Alfa Romeo italijanskim lovcima koji su bili u poseti Novom Sadu.  

Ovako bismo mogli početi vest sredinom te 1974. godine, kada je ulicama grada harao čuveni mangup Žiža. On je 1972. izašao iz zatvora u kom je četiri godine kada je zbog sličnih dela osuđen- pljačke stanova, turističkih agencija, zlatara i prevare bile su samo deo onog čime se Žižina grupa bavila. Kako je i sam rekao, Žiža je u kriminal zakoračio iz čiste obesti, iako je i pre ulaska u kriminal imao odlične uslove za život, jer mu je deda bio poznati advokat i političar, a otac mu je u vreme njegovih nestašluka bio jugoslovenski diplomata.

Zbog svih ovih činjenica suđenje je privuklo veliku medijsku pažnju. Vladimir Vrgović u svojoj knjizi pominje tadašnji naslov iz Večernjih Novosti “Žiža opet na sceni”.

Godine 1974. u naš grad stižu italijanski lovci koji odlučuju da u restoranu “Zlatna medalja”, na Novosadskom sajmu, uživaju u domaćim specijalitetima. Ubrzo će se njihov boravak pretvoriti u pakao i to baš zahvaljućući protagonisti naše priče.

Automobil Alfa Romeo, vlasništvo lovaca iz Italije, privukao je pažnju Žiži, koji je tada sa prijateljem Dušanom Matejaševom obio automobil i iz njega ukrao radio-magentofon i veći broj muzičkih kaseta.

Pravi zaplet počinje kada je ovaj dvojac primetio da su ključevi Alfe ostavljeni u kontakt bravi i kada su odlučili da naprave “đir” po gradu. Oni su se automobilom odvezli do Đačkog igrališta, a kada su pokušali da iščupaju magnetofon, aktivirao se alarm koji su čuli milicioneri koji su se nalazili u blizini. Oni su napravili zasedu, sačekali “majstore” da se vrate po alat i tada su ih uhapsili.

Inače, Žižin deda bio je poznati advokat i političar, a otac mu je u vreme njegovih nestašluka bio zaposlen kao diplomata van Jugoslavije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments