Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Prva mama Novosađanka koja je dobila subvenciju za kupovinu nekretnine u Srpskoj Atini je Zorica Šipka. Ona je prema prošlogodišnjoj Uredbi kupila stan od 68.8 kvadrata uz državnu pomoć od 19.382 evra

Posebnom uredbom Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, sve novopečene majke imaju pravo na subvenciju države za kupovinu prvog stana ili kuće u iznosu do 20.000 evra.

Kako je za NS Uživo pojasnio Vlastimir Petković, rukovodilac Uprave za dodatak za decu, prošle godine je pristiglo dosta nepotpunih dokumentacija koje nisu ispunjavale kriterijume za pozitivna rešenja. Ipak Zorica Šipka je gotovinskom isplatom i zaobilaskom kreditne kupovine znatno olakšala kupovinu i dobila subvenciju.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

– Ovde ispred mene je predmet prve Novosađanke koja je ostvarila pravo na državnu subvenciju za sticanje nekretnine. Ona je ostvarila pravo po staroj Uredbni iz 2022. godine u relativno kratkom roku, iako tada nisu postojali rokovi za rešavanje u odnosu na Uredbu od ove godine. Zahtev je podnet 12. jula 2022. godine, već sutradan 13. jula je Uprava za dodatak za decu prosledila kompletnu dokumentaciju Državnoj komisiji, a već 18. avgusta je doneto pozitivno rešenje o ostvarivanju prava na državnu subvenciju. Mi smo zatim rešenje uručili gospođi Zorici. Radi se o 20 posto ukupnog iznosa, 19.382 evra. Nakon toga, ona je bila dužna da dostavi dokumentaciju u vezi sa isplatom. Kada je dostavljeno rešenje o upisu u prava svojine i dokaz o isplati, za mesec dana su sredstva transferisana na namenski račun – istakao je rukovodilac Uprave za dodatak za decu.

Prva mama Novosađan ka koja je dobila subvenciju za kupovinu nekretnine Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zorica je istakla da je u pitanju stan od 68.8 kvadrata. Cena mu je bila 97 hiljada evra, a od države su dobili povrat od 19.382 evra. Dobijen je pun iznos novca, koji je isplaćen već nakon 28 dana od dobijenog pozitivnog rešenja.

– Kod nas je bila vrlo jednostavna procedura. Mi nismo ulazili u stambeni kredit, tako da je to olakšalo. Zatim, moje dete je rođeno u januaru, tako da smo mi vrlo brzo po izlasku Uredbe mogli da se raspitujemo, konkurišemo i na vreme tražimo nekretninu. Olakšica je bila i ta što smo mi znali da ćemo kupiti stan u kešu, pa je tada i procedura dosta jednostavnija. Kada smo proverili da ispunjavamo sve uslove, bilo nam je samo važno da pronađemo investitora čija nekretnina iste uslove ispunjava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Uprava: Ove godine se očekuje veći broj pozitivnih rešenja

Iz Uprave za dečiji dodatak ističu da ove godine očekuju mnogo veći broj pozitivnih rešenja, jer su sada rokovi da Komisija donese rešenje ograničeni na 30 dana. Pored toga, javni beležnisi i služba za Katastar nepokretnosti su dobili uputstvo od Ministarstva da moraju ubrzati proceduru.

Foto: nsuzivo.rs/ Pavle Pejić

Da bi se ostvarilo pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta, potrebno je da je dete rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, s tim što navedeno pravo može ostvariti majka. Da bi majka novorođenog deteta ostvarila pravo na novčana sredstva, učešće u kupovini odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta potrebno je da prvi put stiče u svojinu kuću ili stan.

Od donešenja nove Uredbe za subvencionisanje majki za kupovinu nekretnine, Upravi je već dostavljeno 10 zahteva. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za ove namene je, kao i do sada, 20.000 evra.

Sanja Kužet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments