Tamburaši ne štedite žice, čemu tajna od ljubavi veća. Istinu nam kažite u lice, čeka li nas tuga ili sreća. Ove stihove pevušili su i mladi i stari ove godine. Frajle su je sa prepoznatljivom setom u glasu otpevale, a jedan dan je bio potreban da se čuje na svim radio-stanicama.

Pre morske turneje, na kojoj će ova pesma biti otpevana i tražena nebrojano puta, Nevena Buča iz trija The Frajle, stigla je da specijalno za NS Uživo podeli novine njihove 12. godine postojanja.

KAKO SAM POSTALA FRAJLA

Izazov je započela Jelena Buča- napisala je svoju prvu knjigu o četiri dame, dve akustične gitare i jednom šou.

– Jelena je sa knjigom još počela kada je na putu zapisivala u notes ili telefon šta nam se sve događalo u našim avanturama. Za vreme ove pauze od godinu dana sela je i napisala knjigu. Pošto je napisala pravo delo, podelila je po godinama i ova prva knjiga obuhvata period od samog početka 2009. do 2013. godine. Šalimo se da će to biti naslovi “Kako sam postala frajla”, “Kako sam ostala” i “Kako sam opstala frajla”- rekla je za NS Uživo Nevena.

 

Knjiga obuhvata period od samog početka 2009. do 2013. godine. Šalimo se da će to biti naslovi “Kako sam postala frajla”, “Kako sam ostala” i “Kako sam opstala frajla”  

U knjizi je napisana anegdota, koju nam je frajla Nena otkrila, da ime grupe na početku nije bilo isto kao što je danas. Frajle su bile Dream girls, a jedno veče bilo je presedan da se vrate vojvođanskim korenima.

– Dolazimo u Podgoricu 2009. godine i stoji plakat na kojem piše “Đevojke iz snova”. Onda smo to ime promenile. Jelena je jako duhovita osoba i svoju duhovitost je pretočila u pisanu reč. Mislim da će svakome biti zanimljivo da čuju priču o četiri devojke iz Novog Sada koje su, iz velike ljubavi prema muzici, sa vizijom i dve gitare uspele da naprave nešto- koje su otkrila nam je sagovornica.

PESMA “PANONSKOM MORNARU”

– Đole nam je značio mnogo. Često kažem da je on naš muzički tata. Utkan je duboko u naše živote, privatno i muzički. Kada smo bile klinke živele smo u jednom malom stanu kod železničke stanice u Kljajićevu i vozovi su imali neki ritam. Tu je bila i kaseta od Đorđa koja je imala poseban čardaš ritam, a taj ritam vozova i čardaša se meni i Jeleni pomešao i ostao mi je zauvek zabeležen- naglasila je Nevena.

Frajle su postale 2009. godine kada su ime Dream girls promenile zbog plakata u Podgorici “Đevojke iz snova”

Iz poštovanja i tuge nastala je i nova pesma “Panonskom mornaru”. Mlada pesnikinja iz Futoga, Jelena Knežević, napisala je stihove koji su na društvenim mrežama sačekali Frajle, a idu “Falićeš stari da se poprave stvari…”

– Ja sam uzela gitaru i počela da sviram. Napravili smo formu, kontaktirali smo pesnikinju i napravile pesmu kojom smo želele da kažemo koliko nam je stalo do njega – rekla je frajla.

Nevena je diplomirani psiholog, ali se psihologijom nikada nije ozbiljnije bavila, jer je muzika njena prva ljubav kako kaže. U neplanskoj pauzi od koncerata, svirki i snimanja prošle godine, napravila je svoj autorski serijal “Pričajmo o tome”.

Frajle su se vratile u studio gde snimaju novi album, čiji izlazak očekuju na proleće sledeće godine

– Zajedno sa drugim psiholozima, terapeutima, obrađujemo vrlo ozbiljne, ali aktuelne i zanimljive teme. Jedna od tema je stres kao posledica pandemije, obrađujemo i postporođajnu depresiju, i mislim da će svima biti vrlo korisno. Emisije su u formi od 15 minuta i mislim da svako može da pogleda jedan takav sadržaj- rekla je Nevena koja nas dočekuje kao voditeljka u svojoj emisiji.

NOVE PESME

Nakon uspešnog albuma sa obradama pesama, Frajle imaju u planu da urade autorski album. Dane provode u studiju, krenule su sa snimanjem pesama, a očekuju ga na proleće.

– Za vreme ove pauze smo pisale i stvarale, iako je u planu bio drugi album sa obradama. Svašta se izdešavalo, ali smo shvatile da imamo deset autorskih pesama koje neće više da čekaju- otkrila nam je Buča.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments