Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Grad Novi Sad izdvojio je iz budžeta 100 miliona dinara za uređenje javnih zelenih površina i sadnju novih mladica. Isti iznos bio je opredeljen i prošle godine, a rezultati su vidljivi.

Park na Novom naselju je ukupne površine 34.951 metara kvadratnih, sa površinom namenjenom zelenilu od čak 27.831 metara kvadratnih. Prošle godine Novosađani su mogli da se pohvale da je njihov grad postao bogatiji za još jedan novi park – Sentandrejski park u Primorskoj ulici.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Nama kao gradu je izuzetno važna ekologija i zaštita životne sredine. Napomenuo bih da smo 2020. godine pokrenuli akciju “Oživimo parkove”, gde je osnovna ideja bila da parkovi koji postoje budu unapređeni, rekonstruisani, ali i da stvorimo nove za naše sugrađane. Jedan takav park je park Novo naselje Detelinara, koji ima veliku posećenost sugrađana, a u toku je projektovanje parka kod Spensa, a takođe i Univerzitetskog- rekao je svojevremeno Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Foto: Screenshot Instagram

Pogled iz ptičje perspektive: Iz aviona je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun

Novi Sad pred svet može da iznese još jednu laskavu činjenicu- katastar javnih zelenih površina pokazao je da je pod drvećem 23% grada. Kroz analizu stanja zelenila u gradu, Gradska uprava za zaštitu životne sredine uočila je da je Novi Sad pod velikim procentom zelenila, čak 67% grada. Nisko rastinje čini 30%, srednje 14% i visoko 23%. Gradsko zelenilo neprestano povećava procenat drveća. U poslednjih nekoliko godina posađene su hiljade novih stabala. Za površinu pod visokom vegetacijom korišćeni su snimci iz aviona, gde je u avgustu 2020. godine snimljeno svako stablo, svaki žbun. U projektu su učestvovali Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JKP “Gradsko zelenilo”, JP “Urbanizam”, JKP “Informatika”, kao i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije.

Park/Drveće
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Za finansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine izvojeno skoro 23 miliona

Gradska uprava za zaštitu životne sredine raspisuje javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje programa i projekata iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Grada Novog Sada za 2023. godinu.

Grad je iz budžeta izdvojio čak 22.950.000 dinara. Najviši iznos sredstava koji se može dodeliti za programe/projekte iz oblasti zaštite životne sredine iznosi 600.000,00 dinara.

Pravo učešća na konkursu imaju sva udruženja definisana saglasno Zakonu o udruženjima  koja imaju sedište na teritoriji Grada Novog Sada i koja obavljaju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

Na Javni konkurs podnose se programi i projekti iz oblasti zaštite životne sredine koji se odnose na: jačanje svesti o unapređenju i očuvanju zelenih površina, jačanju svesti o postupanju sa otpadom i reciklaža, jačanju svesti o značaju i upotrebi obnovljivih izvora energije.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments