Foto: nsuzivo.rs

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ambasador Republike Jermenije Ašot Hovakimijan položili su vence na spomenik Hačkar povodom davanja pomena jugoslovenskim vazduhoplovcima koji su u Jermeniji 1988. godine poginuli prilikom dostavljanja pomoći postradalima od zemljotresa u toj zemlji.

Foto: nsuzivo.rs

Prvi čovek Novog Sada Milan Đurić istakao je da Grad i ambasada Jermenije prvi put na ovaj način obeležavaju današnji dan.

-Danas obeležavamo sećanje na hrabre srpske pilote koji su prevozili hranu i lekove u jermenske gradove koji su bili pogođeni zemljotresom 1988. godine. Naša zemlja i grad se sećaju ovih ponosnih i hrabrih ljudi, i ujedno ovaj spomenik gde smo položili vence predstavlja simbol sećanja na njih, ali takođe ovaj spomenik predstavlja znak prijateljstva i neraskidivih veza između dva naroda- izjavio je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs

Ambasador Republike Jermenije Ašot Hovakimijan naveo je da su se srpski vazduhoplovci i Srbija našli u važnom trenutku za jermenski narod.

Ambasador Jermenije; foto: nsuzivo.rs

-Drago mi je da sam tu, na dan kada su pre 34 godine jugoslovenski, odnosno srpski vazduhoplovci došli u Jermeniju sa humanitarnom pomoći. Tada je Jermeniju pogodio veliki zemljotres i nažalost oni su poginuli. Ovo je važno, ne samo u znak sećanja jermenskog naroda prema tim ljudima koji su poginuli pomažući moj narod i zemlju, i nadamo se da ćemo svake godine obeležavati. Zahvaljujemo se Novom Sadu i gradonačelniku- rekao je ambasador.

Podsećamo, sedam pripadnika Komande RV i PVO – Vladimir Erčić, Predrag Marinković, Milenko Simić, Milan Mićić, Boriša Mosurović, Milisav Petrović i Jovan Zisov, poginuli su kada se na današnji dan pre 34 godine njihov avion srušio prilikom humanitarne misije. U zemljotresu je tada poginulo više od 25.000 ljudi, 140 hiljada ostali su invalidi, a oko pola miliona stanovnika ostalo je bez domova.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments