Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je Udruženje penzionera. On je razgovarao sa prisutnim damama i svakoj simbolično poklonio cveće.

-Želeo bih prvo da čestitam Međunarodni dan žena dragim Novosađankama, dragim damama, dragim penzionerkama. Sa mnogo reči može da se opiše ovaj Dan za požrtvovanost i za ozbiljnost – sa ljubavlju, hrabrošću. To su reči koje opisuje sve što ste vi radile kroz svoj život. Vaše okupljenje i druženje su zdrava praksa i znajte da ćemo mi kao Grad uvek biti tu – istakao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Podsetio je da je 2014. godine krenula velika akcija rekonstrukcije Domova penzionera. Od tada do danas, izgrađeni su novi objekti u Kaću i na Sajlovu, a rekonstruisani objekti u Budisavi, Kovilju, Bukovac, Stepanović, Ledinci, Sremska Kamenica. Takođe, s obzirom da Veternik nema kutak za svoje penzionere, trenutno se traži parcela za igradnju tamošnjeg doma.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ovaj skup je bio prilika da se podsetimo na značajne žene Novog Sada: Milevu Marić Ajnštajn, Mariju Trandafil, Milicu Tomić, Anku i Milicu Ninković, Savku Subotić, Anicu Savić Rebac i mnoge druge.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na današnji dan 1910. godine u Kopenhagenu je održana druga konferencija žena socijalista na inicijativu revolucionarke Klare Cetkin, vodeće ličnosti Pokreta i borbe za ženska prava. Na ovoj konferenciji je ustanovljen praznik Dan žena u znak sećanja na demonstracije američkih žena u Čikagu, 8. marta 1908. godine.

Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine. Vremenom je ovaj praznik izgubio ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mirjana
09/03/2023 21:02

Zasto se ne vodi racuna o nasim majkama i bakama koje su izbjegle iz Hrvatske a nisu penzioneri ove zemlje.Za njih nema ni pomo ci niti neko vodi bilo kakvog rscuna o njima.Nemogu da rade bolesni moraju placati lekove i sve ostalo.Zaista sramota