Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs
Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra i na toj trasi biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka i nadvožnjaka kako bi Soko mogao da poveže Beograd sa severom zemlje. 

Radovi na deonici brze pruge između Novog Sada i Subotice, treće deonice kroz Srbiju u okviru međunarodnog projekta izgradnje pruge Beograd – Budimpešta, započeli su zvanično u novembru prošle godine i odvijaju se na većem broju lokacija duž trase buduće nove železničke saobraćajnice.

U prvoj fazi, odvijali su se oni radovi koji nisu zahtevali obustavu železničkog saobraćaja između Novog Sada i Subotice. Potpuna obustava saobraćaja na pomenutoj deonici počela je od 7. aprila 2022. godine, kada se i intenzivnije krenulo s radovima.

Na trasi brze pruge Novi Sad – Subotica od 108 kilometara biće izgrađeno 49 podvožnjaka i nadvožnjaka.

Projekat izgradnje obuhvata trasu dvokolosečne pruge i stanice sa objektima na pruzi, rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica, denivelaciju ukrštanja pruge sa drumskim i pešačko-biciklističkim stazama.

Takođe, planirana je i ugradnja elektrotehničke infrastrukture koja omogućava bezbedno odvijanje saobraćaja projektovanim brzinama (preko 200km/h) i uvođenje evropskog sistema upravljanja železničkim saobraćajem.

Pruga Novi Sad – Subotica duga je 108,2 kilometra i na toj trasi biće izgrađeno ukupno 49 podvožnjaka, nadvožnjaka i sličnih objekata.

Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs
Vijadukt u Vrbasu od 1,6 kilometara

Projektom je predviđena rekonstrukcija devet železničkih stanica, (Novi Sad, Sajlovo, Kisač, Stepanovićevo, Zmajevo, Bačka Topola, Žednik, Naumovićevo i Subotica), kao i tri nove stanice sa staničnim kapacitetima (Rumenka, Vrbas i Lovćenac).

U Vrbasu će biti izgrađen i vijadukt dužine 1,6 kilometra.

Šipovi kod stadiona

Radovi na dvanaest i po kilometara dugoj deonici Novi Sad – Rumenka – Kisač do sada su obuhvatili čišćenje terena, sečenje drveća, kao i radove na širokom iskopu u izradi nasipa, u okviru radova na pripremi donjeg stroja na trasi buduće brze pruge.

Na ovom potezu vrše se i geomehanička ispitivanja, kao i geodetska kontrola do sada realizovanih aktivnosti.

Kao što se može videti na snimku, veliki radovi su kod stadiona RFK Novi Sad gde se pobijaju šipovi.

Foto: Aleksandar Morović za Gradnja.rs
Rok do kraja 2024.

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company, a vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara.

Rok za završetak radova je 33 meseca od potpune obustave saobraćaja na celoj trasi od Novog Sada do Subotice. To znači da je završetak brze pruge Novi Sad – Subotica planiran do kraja 2024. godine.

Gradnja.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dule
01/11/2022 09:15

Ako budu radili kao i nadvožnjake u novom sadu neće završiti još 10 godina, a neće ni potrajati dugo , jer i ova dva koja su do sada uradili već se raspadaju

SNS Uzivo
01/11/2022 09:16

Al ce tu biti ugradjivanja, uf, uf! 🙂

Last edited 27 dana ranije by SNS Uzivo
Detelinarac
01/11/2022 20:15

Probili rok za nadvoznjak kod Merkura na Detelinari. Bruka koja guzva se stvara zbog toga. Dokle vise? Kaznite ih, penale za kasnjenje i to je to.

Jovan
02/11/2022 18:02

Štaće biti sa nama sirotinjom naselje Ljubomira Pešalja u Vrbasu treba Vučić da dođe da vidi kako smo jadni i bedni nemamo prodavnicu do grada je desetak kilometara bez kanalizacije gori smo od Sava Male a verujem da lokalna samouprava i nezna gde smo jedino kada bude glasanje sete se nas Vučić da dođe da živi sa nama ovde da maše vozu koji nam bude išao iznad glava !!!

Zoran
08/11/2022 18:16

Jedini prelaz u Zedniku preko pruge je nebezbedan, deca idu u skolu a kamioni, automobili , radni kamioni , dizalice, bageri… svi idu tuda a sa jedne strane od puta 30cm pa montazna limena ogradai provalija od 20m a sa druge strane duboki jarak. Dok neko dete ne nastrada nece se nista preduzeti.