Foto: Konkursna dokumentacija/nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture raspisala je urbanističko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje кompleksa memorijalnog centra žrtava Pogroma u Bačkoj. Grad Novi Sad je u saradnji sa Eparhijom bačkom i Fondacijom Novi Sad – Evropska prestonica kulture formirao tim za koordinaciju aktivnosti na projektu Memorijalnog centra. Jedan od članova žirija koji će odlučivati o urbanističkom-arhitekstonskom rešenju je istoričar i direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev

Foto: Konkursna dokumentacija

-Posle toliko decenija čekanja, zahvaljujući Gradu Novom Sadu i inicijativi gradonačelnika Miloša Vučevića, krećemo u izgradnju Memorijalnog centra koji će se baviti kulturom sećanja na te strašne događaje iz vremena okupacije. Cilj je da se neguje kultura sećanja i da se vrši edukacija mladih, jer nebrojano puta kada sam držao predavanja kao istoričar u vezi sa ovom temom, apsolutno niko ništa nije znao o tome. Naš nastavni plan i program u tom delu manjka, zato je bitna inicijativa koju je Grad uputio da se uvrsti lekcija u nastavne planove i programe- naglasio je Đurđev za naš portal.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Đurđev je imao sreću i priliku da kao istoričar, ali i po svojoj ličnoj želji, obiđe memorijalne centre od Vašingtona, Moskve, Jasenovca, pa do Izraela.

-Prilikom organizovanja stalne postavke biće iskorišćen element multimedije, koji je danas više nego potreban, prevashodno pričajući jezikom novijih generacija. Sav arhivski i muzejski materijal koji imamo moramo učiniti da progovori jezikom novijih generacija koji je njima privlačan i shvatljiv. To je ono što bih voleo da implementiram u našem radu- rekao je Đurđev.

Najveće interesovanje javnosti probudila je takozvana “Hladna soba”, koja će biti jedan segment stalne postavke. Temperatura će biti pod strogo kontrolisanim uslovima, kako bi posetioci osetili na ličnom primeru jedan deo koje su prolazile žrtve prilikom egzekucije. Memorijalni centar bi trebalo da sadrži konferencijsku salu, biblioteku, suvenirnicu i istraživački centar.

Foto: Šesta dimenzija

-Stalna postavka će kroz izložene fotografije, predmete, mape pokušati na jedinstven način da prikaže ono što se dogodilo u svim mestima Bačke prilikom izvođenja racije, odnosno pogroma 1942. godine, i kroz širu priču objasni dešavanja. Svako mesto će imati poseban deo, a priča neće biti isključivo vezana za Novi Sad, nego za čitavu Bačku- napomenuo je naš sagovornik.

Velika simbolika nalazi se i u samoj lokaciji koja je izabrana za memorijalni centar, pored Kulturnog distrikta u blizini Štranda.

-Dunav je bio taj koji je odneo na stotine ljudi u smrt tada u Novom Sadu. Mi znamo da je Štrand bio glavno gubilište i da je tu najveći broj lica bio pogubljen u gradu- naglasio je Đurđev.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
09/08/2022 16:21

Ratari pred Banovinom, stanje pred pucanjem, vi pisete o Istorijskom arhivu, ludilo mozga… 🙂