Foto: nsuzivo.rs

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu postoji nekoliko fotonaponskih sistema, odnosno elektrana. Godinama se radi na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, pa je tako izgrađena i jedna od prvih solarnih panela na krovu fakulteta FTN-a još 2011. godine.

Boris Dumnić, vanredni profesor i prodekan za razvoj i finansije na FTN, istakao je za NS Uživo da se nakon intenziviranja ove oblasti u Srbiji, ovaj fakultet uključio i počeo sa upotrebom takozvanih laboratorija na otvorenom.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Kroz te elektrane mi ispitujemo uticaje različitih tehnologija i sagledavamo različite tehnologije iz različitih aspekata. Jedna od njih je mogućnost što efikasnije upotrebe tih sistema, mogućnost njihove gradnje, uticaj tih elektrana na distributivnu elektroenergetsku mrežu i slično. Jedna od tih elektrana koja je izgrađena na FTN-u je ustvari i među prvim elektranama koje su izgrađene u Srbiji, priključena je na distributivnu mrežu i stekle status povlašćenog proizvođača električne energije – rekao je Dumnić.

Elektrana je pravljena po tek usvojenoj zakonskoj regulativi, koja je ukinula monopol u proizvodnji električne energije i tako omogućila privrednim društvima koja se nalaze van sistema Elektroprivrede Srbije, da se bave delatnošću proizvodnje električne energije. Snage je osam kilovata, a na godišnjem nivou proizvede negde oko 12 megavat/časova električne energije.

Profesor Dumnić sa Fakulteta tehničkih nauka; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Suština fotonaponske tehnologije jeste u tome da te solarne elektrane, koje proizvode električnu energiju upotrebom solarnih fotonaponskih panela, isti taj panel koristi energiju sunčevog zračenja i ta energija sunčevog zračenja se pretvara u električnu energiju- dodaje profesor.

Dumnić takođe ističe da su benefiti solarnih panela mnogobrojni, međutim postoji nekoliko krucijalnih.

-Ono što je danas najvažnije je cena električne energije iz razloga jer je cena električne energije na globalnom nivou jako porasla, došlo je i u Srbiji do porasta cena, ne toliko za pojedinačna domaćinstva koliko za privredna društva. Nažalost, taj trend rasta cena će se nastaviti i u narednom periodu zato što su takve globalne prilike na energetskom tržištu. Zatim dolazimo do toga da izgradnjom solarne elektrane svi mi ostvarujemo uštedu tako što tu energiju proizvodite putem sistema koji je izgrađen na krovu kuće, zgrade, poslovnom objekta i slično- tvrdi naš sagovornik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

On objašnjava da se na taj način vrši povrat uloženih sredstava- ukoliko je ulog 10.000 evra za pravljenje fotonaponske elektrane, time se kroz manji račun za električnu energiju taj uloženi novac vraća investitoru.

– Drugi vrlo važan aspekt jeste i činjenica da se na taj način dobija i energetska nezavisnost. Svaki kilovat električne energije proizveden na nekom objektu znači manje uvežen ili kupljen kilovat ili megavat/čas. Još jedan benefin je životna sredina jer solarni paneli svojim radom ni na koji način ne štete okolini. Nisu bučni, ne emituju štetne gasove, ne ispuštaju nikakve štetne tečnosti ili druge materijale koji bi negativno uticali na životnu sredinu – objašnjava Dumnić.

Milica Šolaja

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
14/12/2022 21:10

Profesore kako se kaze velika zmija?

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
SNS Uzivo
14/12/2022 21:11

Zmijuga profesore! 🙂