Foto: Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Jugoslovenska i srpska moderna umetnost ne bi bila ista bez Pavla Beljanskog. Bio je veliki prijatelj s Jovanom Dučićem, Milošem Crnjanskim, Ivom Andrićem, Rastkom Petrovićem. Uživao je u klasičnoj muzici, pozorištu, igranju bridža, putovanjima, luksuznim automobilima, konjskim trkama.

Foto: Spomen zbirka Pavle Beljanski

Ko je bio Pavle Beljanski?

Pavle Beljanski je rođen u Velikom Gradištu 1892. godine. Nakon završene Prve beogradske gimnazije upisuje pravo u istom gradu, gde je apsolvirao 1914. godine. Nesretne 1915. godine, u sastavu Đačkog bataljona, prelazi celu Srbiju i odstupa preko Albanije. Dalje vojne obaveze biva oslobođen i upućen na Sorbonu u Parizu, gde je diplomirao na diplomatsko-konzularnim studijama.

Diplomatska karijera ga vodi preko Stokholma, Berlina i Varšave sve do Beča. Njegova velika ljubav bili su umetnički predmeti- obilazio je muzeje, antikvarnice i galerije. Kupovao je slike, skulpture, tapiserije i ostale umetničke predmete. Između 1923. i 1925. godine počinje da sakuplja isključivo dela srpskih umetnika kako bi napravio zbirku i sačuva je od zaborava.

Foto: wikipedia.org

Beljanski u politici

Odlikovan je više puta kako u inostranstvu tako i u svojoj zemlji. Ordenom Jugoslovenske zastave odlikovan je 1954. godine. Uspešnu diplomatsku karijeru je završio 1958. u Beogradu kao opunomoćeni ministar u ministarstvu inostranih poslova SFRJ. Preminuo je u Beogradu, 1965. godine.

Svoju veliku zbirku slika, skulptura i tapiserije je zaveštao srpskom narodu. Njegova kolekcija čini 185 različitih umetničkih dela 35 autora. Njegov istančani ukus prema umetnosti i specifičnoj ljubavi prema sakupljanju raznih umetničkih dela se najbolje može videti u galeriji u Novom Sadu. Spomen zbirka Pavla Beljanskog, na Trgu Galerija, nalazi se u prelepoj vili, a ona čuva mnoga antologijska dela srpske umetnosti prve polovine 20. veka. Pored stalne postavke umetničkih dela, u galeriji se često otvaraju razne izložbe slika ili neke druge prigodne manifestacije umetničkog karaktera.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments