Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Prvo mesto u Evropi u “švercovanju” u javnom prevozu zauzimaju Francuzi. Gubici od neplaćanja usluga idu i do 400 miliona evra, a najviše se “besplatno” voze tinejdžeri i studenti. A, kakva je situacija u Srpskoj Atini?

Iz JGSP “Novi Sad” za NS Uživo istuču da se tokom meseca proda oko 27.000 pretplatnih karata za prevoz. Najveći broj karata se proda za zaposlena lica, građane, a zatim učenike i studente.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Uvođenjem validatora koji se nalaze u zoni vrata, olakšana je kontrola validnosti karata. Na osnovu statističkih podataka u odnosu na oktobar, prošle godine smanjen je broj putnika za šest odsto koji prilikom kontrole nisu posedovali kartu, rekli su za NS Uživo iz ovog preduzeća.

Ako putnik u autobusu nema važeću voznu kartu, odnosno isprave na osnovu koje ima pravo na prevoz, dužan je da plati voznu i posebnu kartu koja iznosi 1650 dinara, odnosi 3050 dinara na međumesnim linijama.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Fizičko lice koje odbije da pokaže kartu ili postupa suprotno odredbama člana 47. izuzev tačke 11. ove odluke kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 6.000 dinara. Kontroler je dužan da sačini zapisnik- ističu iz JGSP.

Vozač može da se obrati za pomoć ovlašćenom licu organa nadležnog za poslove saobraćaja, radi utvrđivanja identiteta i udaljavanja iz vozila putnika koje postupi suprotno ovoj odluci.

Foto: nsuzivo.rs

Najčešći “šverceri” u autobusu su tinejdžeri, dok su najredovnije platiše stariji sugrađani, penzioneri. Kako navode iz ovog preduzeća, njihov stav nije da se putnici kažnjavaju, već da se ulažu napori kako bi se pristupačnim javnim prevozom održala naplativost usluge. Takođe, naglašavaju da je plaćanje prevoza u interesu svih putnika jer je svaka plaćena karta korak ka poboljšanju usluga prevoza.

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
11/12/2022 23:05

Penzioneri jake platiše dobiju godišnju kartu za 2000 dinara vozaju se autobusom ceo dan i prave gužvu obilaze pijace natrpaju torbu koju ni sami nemogu da nose

Nina
14/12/2022 07:17

“za NS uživo istuču”. Vrhunac novinarstva napisati tekst o švercovanju u javnom prevozu. Francuzi su bezveze, mi smo super. Uozbiljite se, ima bitnijih tema od ove glupave teme. Počinjete da ličite na žutu štampu.