Foto: nsuzivo/Pavle Pejić/Ilustracija

Kolekcionar Radivoj Dado Juhik, iz Sremskih Karlovaca, jedini je u Srbiji koji ima izložbenu postavku koja broji 15.000 popularnih igračkica iz Kinder jaja i to baš nadomak Novog Sada. 

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Radivoj se strastveno bavi skupljanjem ovih igračkica već 30 godina tako što kupuje, razmenjuje sa drugim kolekcionarima, a neke je dobio i na poklon.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Ekipa portala NS Uživo obišla je, kako on naziva, “izložbu” u kojoj se nalaze najrazličitije igračke iz ovog omiljenog slatkiša iz detinjstva, a on nam je ispričao kako je došao na tu ideju:

– Sve je počelo 1991. godine jer sam ja iz one generacije koja je čitala stripove, sklapala mekete modela aviona i slično. Te godine pojavili su se Asteriksi i mene je interesovalo kako izgleda ta serija jer su mi se dopadali u stripu. U tim prvim Kinder jajima igračkice su se sklapale kao makete i onda sam kupovao dok nisam skupio sve iz te kolekcije. Svi mi, u svetu kolekcionarstva, smo zainteresovani za razmenjivanje, što sa ljudima iz naše zemlje tako i sa onima u inostranstvu. Cilj nam je svima isti, a gajimo i jednaku strast – rekao je Juhik.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Na pitanje da li možda ima najdražu kolekciju i koja mu je omiljena figurica, Radivoj objašnjava:

– Najdraži su mi Asteriksi jer sam zbog njih počeo da skupljam i cilj mi je da jednog dana skupim sve iz te kolekcije što je izlazilo kod nas, a i u svetu. Neke od njih su jeftinije, a neke skuplje, međutim nadam se da ću ih imati do kraja godine. Što se tiče kolekcija i određenih serija, postoje one koje su izlazile u našoj državi, Jugoistočnoj Evropi, zatim one koje su izlazile samo u Nemačkoj, kao i one specijalno namenjene za francusko, japansko, meksičko, kinesko i rusko tržište. Ne bih mogao da izdvojim pojedinačnu najdražu jer je zaista ogroman izbor i svaka ima svoju lepotu i značaj.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

U svojoj zavidnoj kolekciji poseduje i neke figurice koje su veoma retke, neke od njih su čak od zlata. Jedna takva izašla je povodom obeležavanja 50 godina kompanije “Ferero”, u posebnom pakovanju u limitiranom izdanju.

Foto: nsuzivo/Pavle Pejić

Takođe je dodao da će nastaviti da skuplja figurice jer to i čini pravo kolekcionarstvo. Nove igračke stalno izlaze, a ima i dosta onih starih koje još uvek nije uspeo da pronađe, ali požrtvovano traga za istim.

Ovaj veliki kolekcionar i zaljubljenik u Kinder jaja naglašava da su posete svih obožavalaca dobro došle, kao i da svi koji su zainteresovani mogu da ga kontaktiraju i dođu u njegovo malo carstvo.

Milica Šolaja

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments