FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC/ bg
Sva udruženja poljoprivrednika su prihvatila predlog Vlade Srbije za rešenje njihovih zahteva, što znači automatski prekid svih protesta i sklanjanje traktora sa puteva u svakom mestu u Srbiji, rečeno je Tanjugu u vladi.

Prema saznanjima Tanjuga, pored udruženja “Stig” i grupe građana “Južni Banat”, koji su ranije danas prihvatili predlog Vlade, isti predlog prihvatila su kasnije i ostala udruženja, poput “Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije”, poljoprivrednika iz Rače, Kragujevca, Novog Sada i svih ostalih gradova i opština u Srbiji.

Da podsetimo, vlada je predložila konačnu cenu suncokreta ka poljoprivrednim proizvođačima od 73 dinara po kilogramu, a isplata je dogovorena do 15. oktobra tekuće godine. Istim dogovorom, ograničena je marža posrednika na maksimum 2,6 dinara, dok trošak transporta robe od otkupnog mesta do uljare, snose same uljare. Za dizel gorivo vlada je predložila podsticaj u narednom periodu od 20 dinara po litru, za 50 litara po hektaru, dok će se premija za mleko za jedan kvartal u 2022. godini povećati na 15 dinara.

Istim dokumentom, poljoprivrednicima je obezbeđen moratorijum na kredite u periodu od 12 meseci.

Ovim je postignut konačan dogovor sa svim poljoprivrednicima, čime je njihov višednevni protest završen.

Tanjug/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav
17/08/2022 15:57

Mogla je vlada u startu, čim se najavio problem da donese ovakvo rešenje. Ovako upućen je jasan signal-ko nešto hoće mora da štrajkuje i blokira. Ko ćuti-ništa.