Foto:Ilustracija/dreamland.travel
U turističkim agencijama uveliko se prodaju aranžmani za predstojeću letnju sezonu. Kako bismo proverili trenutno stanje u turizmu, porazgovarali smo sa agentima iz dve novosadske agencije i proverili koje destinacije Novosađani ove godine najviše traže, a kojima je popularnost opala.

Iz „Salvador travel-a“ istakli su da je ovogodišnja ponuda dosta dobra, pa je i odziv na visokom nivou. Najtraženije destinacije su Tunis, Grčka i nova destinacija Almaza Bay u severnom delu Egipta, dok je potražnja za Turskom za nijansu smanjena.

-Cene su jače u odnosu na prošlu godinu. Turska je najviše poskupela. Beleži poskupljenje od 5 do 20 posto. Cena u nekim hotelima za četvoročlanu porodicu iznosila je 2.500 evra za komplet aranžman, dok će ove godine za iste usluge koštati čak 4.000 evra – istakli su iz agencije i dodali da se Tunis izdvaja po tome što je zadržao cene.

Foto: SHansche / Getty Images

-Ove godine najpopularnija destinacija je definitivno Tunis. Paket aranžmani u Tunisu se mogu naći za 550-600 evra po osobi u centru sezone u hotelskoj dvokrevetnoj sobi. Cena diktira koja turistička destinacija će izroniti kao prioritet u odabiru putnika. Turska i Egipat su ove godine cenovno skočili, tako da putnici traže alternativu.

Dodaju da Grčka drži standardno visoku poziciju kada je reč o poseti novosadskih turista, pa ne očekuju da bude izmena ni predstojećeg leta.

Foto: tripadvisor.com/

Odnos cene i kvaliteta ide na ruku Tunisu i Eguptu, Grčka drži standardno visok nivo tražnje

Iz turističke agencije „Modena travel“  potvrđuju da su Novosađani najzainteresovaniji za Tunis i Egipat, dok je Turska malo pala. Razlozi manje tražnje za Turskom mogu biti aktuelni zemljotresi i poskupljenje.

-Cene su više. Zavisno od destinacije do destinacije, ali u odnosu na prošlu godinu, beleži se poskupljenje od 10 do 15 posto. Grčka drži standardno visok nivo tražnje kod naših turista, koji odstupa plus-minus 5%, ali za sada u ovom delu predsezone ide dobro. Prodaja je na nivou prošle godine, koja je bila rekordna – ističu iz „Modene“.

Potvrdili su da je Tunis trenutno najpopularnija destinacija gde Novosađani planiraju da provedu letovanje, a kao razlog takođe navode nešto niže cene u odnosu na druge destinacije.

-Tunis je bio u rangu cena sa Egiptom, ali se Egipat izdvaja po lepšim plažama, pa su turisti uglavnom više birali Hurgadu kao mesto odmora, jer uz malu doplatu dobijaju bolju ponudu. Sada se ta razlika u ceni povećala. Shodno tome, ljudi se masovno odlučuju za Tunis.

Agent iz turističke agencije „Modena“ za idealan porodični odmor preporučuje Tursku, a ukoliko biste putovali sa partnerom – idelna destinacija je Grčka – Lefkada, Parga, Skijatos ili Tasos, autobusom ili sopstvenim prevozom.

S.K.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
17/03/2023 13:27

Skuplja ili ne, letovaće se. Radiš godinu dana, pa moraš malo i da se odmoriš. Trenutno sam u fazi traženja aranžmana za Krf, nekim royal charter service letom, jer mi je predaleko da vozim toliko. Ne mogu da dočekam!

Bbtt
17/03/2023 20:20

Tunis-losi hoteli,haos mestani,krs.Na slikama gladac i tamo jadac.