Foto: Screenshot/IG/mihaildudas

Novosađanin Mihail Dudaš, nakon svoje uspešne atletske karijere, postao je jedan od ljudi na čelu Srpskog atletskog saveza, a za NS Uživo otkrio je kako se snalazi na novoj poziciji, kakva su očekivanja i planovi za budućnost

Nakon 25 godina bavljenja atletikom, od čega 15 profesionalno, nacionalni rekorder Mihail Dudaš odlučio je da se povuče iz atletike. Završio je jedan od najjačih univerziteta na svetu i poneo diplomu sa master studija Univerziteta u Velikoj Britaniji koji se svrstava u top 10 na planeti. Nacionalni je rekorder u desetoboju i sedmoboju a osvajač je i pet svetskih i evropskih odličja. Nosilac je bronzane medalje u Amsterdamu 2016. godine, kao i još četiri medalje istog sjaja sa raznih Evropskih prvenstava u različitim kategorijama.

Foto: David Ramos, Getty Images

Znajući da funkcija na kojoj je trenutno je veoma velika i značajna, pitali smo ga kako se tu snalazi, a on je rekao:

– Svaki novi početak je težak, a ovo je za mene jedna izazovna budućnost. Nameravam da atletiku, koja je sad već na jedno ozbiljnom nivou, dovedemo na još ozbiljniji nivo. Biće teško održati ove rezultate koji su se ostvarili proteklih godina. I u prethodnih 10 do 15 godina, atletika je eksponencijalno rasla u infrastrukturnom smislu, rastao je broj atletičara kao i njihov kvalitet. Napravljeno je oko 15 atletskih staza širom Srbije. Ogromna mi je čast i zadovoljstvo, ali je to takođe i velika odgovornost biti na čelu Atletskog saveza Srbije. Međutim, time sam dobio priliku da pokažem koliko zaista volim atletiku i imam viziju da se stvari u atletici promene na bolje, da atletika u Parizu traži još medalja. Takođe, da sve koji žele da se bave rekreativno atletikom pokušamo maksimalno da podržimo- rekao je Dudaš za naš portal i dodao:

– Mi trenutno imamo veliki broj jako dobrih atletičara i taj kvalitet mora da se očuva i u budućnosti. Moramo da pokušamo atletičarima da pružimo najbolje moguće uslove, da Ministarstvo prepozna važnost ovog sporta jer se on mnogo promenio u odnosu na pre 15 godina. Trenutno se u atletičare ulaže više od celokupnog budžeta kojim je raspolagao ceo Atletski savez pre deset godina.

U Novom Sadu je atletika najuspešnija u celoj Srbiji

Zanimalo nas je da li će njegov rodni grad i Novosađani kao njegovi sugrađani imati neki poseban “tretman” sada kad je ovaj uspešni sportista na čelu Atletskog saveza.

– Mislim da Novosađani već imaju veoma lep “tretman” u atletskom smislu, u Novom Sadu je atletika najuspešnija u celoj Srbiji. Vojvodina je ove godine proglašena za najbolji klub po rang listama. Verujem da je dolaskom direktora Dušana Radojičića, atletski klub Vojvodine dobio jednu novu, dobru formu. Ideja je bila da se atletski centar gradi u Novom Sadu, jer to Srbija i Novosađani zaslužuju, međutim to će morati malo da sačeka jer se čekaju neka bolja vremena ne bi li se to realizovalo – kaže Mihail Dudaš.

Foto: Srpski atletski savez

Mi imamo sjajnu generaciju mladih atletičara

Dudaš je na svom Instagram profilu najavio da će znanje koje poseduje pokušati maksimalno da prenese na mlađe generacije za koje je takođe istakao da imaju veoma veliki potencijal.

– Mi imamo sjajnu generaciju mladih atletičara, počevši od Angeline Topić, Adriane Vilagoš, do Boška Kijanovića i ostalih. Cilj je da na njih prenesemo trenersko znanje, a na meni je da obezbedim trenerima da mogu što bolje to da im prenesu. Mi više nismo atletski savez koji se bori da ide na takmičenja i da na njima učestvuje, sada se borimo da odemo na isto i da na njemu osvojimo medalju. Mlada generacija je dokazala da to ume i može.

Foto: Getty Images/Srpski atletski savez

Cilj nam je da za pet godina imamo 80 odsto pionira

Na pitanje da li bi mogao da nam otkrije neke planove za budućnost Dudaš odgovara:

– Svaki visok nivo menadžmenta se uvek trudi da ima realnu i jasnu sliku čime barata pa tako i ja. U budućnosti ćemo raditi na tome da bazu podataka koja mora da postoji na još boljem nivou nego sada, uobličimo i postavimo pitanje svim klubovima šta im fali i šta treba da se uradi da bi oni postizali još veće rezultate. Faktor kontrole je važan preduslov za bilo kakvu promenu. Cilj nam je da za pet godina imamo 80 odsto pionira, 12 odsto juniora i osam odsto seniora i da se taj broj što više povećava. Pokušaću da se na najbolji način posavetujem sa stručnjacima i da se što bolje upoznam sa atletikom sa ovog položaja, a tada ću znati šta je najvažnije što treba da se promeni i kuda treba da težimo!

Milica Šolaja

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments