Foto: Screenshot B92

Reakcije na posebnu sednice parlamenta posvećenu Kosovu i Metohiji i dalje traju uz ocenu da su incidenti na zasedanju bili bruka za čitavu zemlju, a ne samo za vinovnike svega. Miloš Vučević, ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije, ocenio je gostujući na TV B92, da je sve što je bilo do političke većine – urađeno.

Foto: Screenshot B92

-Sednica je zakazana, predsednik Republike je došao da razgovara, nije bežao od razgovora. S jedne strane tu su stalni zahtevi opozicije da predsednik dođe u parlament, da položi račune, da ga oni ispitaju, kritikuju, a kada dođe, kažu da je došao da ponižava skupštinu i poslanike. Ne valja ni jedno – ako ne dođe, kažu da beži i da je kukavica, a ako dođe, onda je to neki napad na poslanike opozicije. Ovo je bio smišljen scenario kvazi desničarskih stranaka jer oni ni najmanje ne vode računa o interesima naše zemlje i misle da na jeftinim parolama dobijali političke poene i da koketiraju sa  iskrenim emocijama našeg patriotskog naroda, a pri tome njih nije briga za to ikada su imali priliku da sprovode politiku koju danas zastupaju nisu uradili ništa. Oni su kao student koji je pao na ispitima, i onda drže predavanje drugim uspešnim studentima ili profesoru. Oni su celoj Srbiji udarili šamar i rekao sam, da je Kurti pisao scenario, ne bi bolje napisao. Za te scene u parlamentu platili bi u Prištini, Zagrebu, delu Sarajeva i Podgorice. Jurišanjem na predsednika prvi su prekršili Poslovnik, jer ne smete da napuštate poslaničko  Gde su oni krenuli, osim da fizički napadnu predsednika i da izazovu incident? Normalna je bila reakcija  većine u parlamentu da ne dozvoli fizičke nasrtaje na predsednika, kao na instituciju države Srbije. Pri tome su im svima puna usta KiM. Valjda treba snagom argumenata da obrazlažu svoju politiku, a ne fizičkim nasrtajima. Još bi bilo  konstruktivnije da smo čuli njihov predlog za KiM. Da kažu da li su spremi da pokažu odgovornost ako se Srbija potpuno izoluje, da Srbija napusti pregovarački sto, gde će se, sa ili bez nas, odlučivati o nama. Pa, rekao bih da je onda bolje da i mi sedimo za tim  stolom koliko god da je neprijatno i degutantno. Jel mislite da je prijatno sedeti u društvu Kurtija i ljudi koji ne haju za sporazume, za naše granice, za suverenitet naše države? Ali to je posao predsednika država da i na takvim mestima vrani interese države. Mislimo da je mnogo bolje za sve građane Srbije da naše interese branimo na politički način, a ne na neki drugi, jer to onda državu košta mnogo.

Kosovo neće sačuvati jeftine parole, već mudra i čvrsta politika

O predlogu Vladete Jankovića da opozicija bez obzira na ideološke razlike formira jedno koordinaciono telo, Vučević kaže da je među tim strankama nema nikakvih ideoloških prepreka.

 

-Svejedno je da li je to Marinika Tepić ili Milica Stamenkovski, svejedno im je – da li da kosovo bude nezavisno ili da naši tenkovi budu već u Prizrenu, t nije bitno jer će se ujediniti smo da bi srušili Vučića. To što mašu jeftinim parolama neće sačuvati KiM u sastavu Srbije, već ih čuva čvrsta i mudra politika Srbije. Vreme je za odgovorniju politiku i to nije nikakva politička prostitucija niti sedenje na više stolica, već racionalno politika i čuvanje nacionalnih interesa sa što manje negativnih posledicama. Nažalost, plaćali smo veliku cenu i u XX veku i to se prelivalo i u ovom veku. Lako je junačiti se sa tuđim životima, lako je biti dobrovoljni davalac tuđe krvi i dići parolu u Beogradu „Ne damo Kosovo“ ili „Nema predaje“, a treba živeti dole i sačuvati Srbe koji dole žive, da ih štitimo i ojačamo i da na međunarodnom planu štitimo nacionalne interese. Najlakše je reči da nećemo da pričamo ni sa kim.

Naša levica više žali neko drvo ili životinju, nego Srbina na KiM

Predsednik Republike je  nosilac aktivnosti vezanih za razgovor o KiM, on predstavlja državu, istakao je Vučević komentarišući primedbe opozicije da strani ambasadori komuniciraju sa Vučićem.

-Ne znam sa kim treba da razgovaraju – sa ovima koji su dobili 3 posto? Možda im nedostaju oni travnjaci ambasada ili pažnja ambasadora. Što se tiče nekih reakcija iz DSS i Zavetnika, to je njihovo unutrašnje pitanje, i poruka svakom da mogu ako hoće, ali ne mogu dokle hoće. Ne možete da lažete narod da ste neko ko štiti nacionalne interese, a onda sve ovo radite. Očekivao sam minimum dostojanstva barem kod pitanja KiM, tu mora da bude zajednička platforma, i to kod ovih patriotskih stranaka. Zato su za mene oni veća prevara nego ove krajnje levo stranke. Sa njima vam je jasno – oni više žale neko drvo ili životinju, nego Srbina na KiM. Njih briga za KiM. A ovi koji su mnogo veća prevara, jer su upakovani u tvrdu nacionalnu priču, su isti kao i ovi koji javno kažu da ne haju za KiM u sastavu Srbije. Taj DSS i Miloš Jovanović koji udar drugog poslanika, bio je član stranke koja je pustila Kurtija iz srpskog zatvora. Oni su isporučili srpske generale u Hag i to nazvali dobrovoljnom predajom. Taj isti Jovanović je sedeo sa Čekuom i Tačijem.

Albance u Srbiji niko ne proganja i ne puca na njih

Vučević je komentarisao i izjave Jankovića i Ive Viskovića i aluzije na ubistvo predsednika kroz ubistva Čaušeskua i naveo da je reč o ljudima koji verovatno ni kao deca nisu smeli da štite sebe, ali danas su puni patološke mržnje.

-Oni su pravi sejači mržnje. Oni bi da seju i posle žanju plodove tako gnusnih stvari. Pošto su politički impotentni, svakako nedovoljno hrabri da bilo šta urade, time su i gori. Oni bi voleli da se nađe neki ludak koji bi pokušao nešto slično, pa da oni dođu na vlast, jer drugačije ne znaju kako.

Sulejman Ugljanin i Šaip Kamberi boravili su u Prištini i sastali se sa Kurtijem i evropskim zvaničnicima slali pisma o formiranju zajednice opština, Vučević je ocenio da oni pokušavaju da prave pandan poziciji Srba na KiM.

-Postoji velika razlika – Albance u Srbiji niko ne proganja i ne puca na njih, niti na Ramazan niti na Kurban- bajram kao što pucaju na Srbe na Božić, niti će se to ikada desiti. Niko Albance u centralnoj Srbiji ne zaustavlja sa dugim cevima, niti ispaljuje metke na njih. Nema mesta poređenju. Oni pokušavaju da relativizuju pitanje ZSO, ono što je obaveza Prištine i međunarodne zajednice.

O pozivu za popunu jedinica za specijalne operacije, ministar kaže da sve rade da do toga dođe na Sretenje.

-Krećemo u jačanje Vojske Srbije, u projekat 5.000 pripadnika jedinica specijalnih operacija, to je proces koji je pred nama, on neće trajati mesec ili dva, tu su testiranje, vežbe, obuke, nove kasarne. Ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka nije se zastalo sa tim, mi razrađujemo sve opije, jer je to politička odluka. Pitanje je racionalnog sagledavanja i mi nismo odustali od nje. Što se tiče daljeg jačanja vojske, mi radimo na tome i pored svih izazova. Vojska Srbije mora dobiti to mesto na lestvici koje zaslužuje a oficirski i podoficirski poziv mora biti privilegovao zanimanje. Obaveza svih građana je da brane svoju državu i mi moramo da razvijamo svoje odbrambene kapacitete. To nije militarizacija niti zveckanje oružjem,

O razornom zemljotresu u Turskoj i Siriji

Nakon katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i Siriji, predsednik je najavio da će naša zemlja poslati pomoć i po dva specijalna tima od po 12 ljudi. Vučević je izrazio saučešće državama i narodima Turske i Sirije zbog gubitaka ljudskih života.

-Želeo bih da podvučem da je Srbija apsolutno solidarna sa tim na narodima i sve što je do nas pomoći ćemo. Ako bude takva naredba predsednika Vučića kao vrhovnog komandanta da u tim timovima budu i pripadnici Vojske Srbije, mi ćemo to i izvršiti. Sektor za vanredne situacije se nalazi pre MUP, tako da je na njima težište.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Вучевић (@milosvucevic_odbrana)

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
06/02/2023 21:36

Milose srbine srbija je uz tebe, sta god da napisem iskreno o tebi, ovi tvoji mi nece objaviti… 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo