Foto: nsuzivo.rs

Infrastrukturno opremanje Mišeluka tri počelo je u februaru, dok su investitori još prošle godine počeli s ponudom stanova u delu Novog Sada koji će po rečima čelnika grada biti jedan od najatraktivnijih za život.

Izgradnjom Kovid bolnice i zgrade Radio-televizije Vojvodine, Mišeluk je počeo da se razvija u onom smeru koji je planiran još sedamdesetih godina. Novosadski investitori su iskoristili priliku, kupovali zemlju. S druge strane vlasnici parcela su umesto za 10 evra za kvadrat, koliko je nekada koštala zemlja istu prodavali za 200.

Foto: Grad Novi Sad

Nedavno je za opremanje Mišeluka tri novosadska Gradska uprava za Građevinsko zemljište i investicije odabrala izvođače, a radovi teku punom parom.

Obilazeći radove na Mišeluku, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić precizirao je da je za realizaciju ovog projekta iz gradskog budžeta izdvojeno 972,5 miliona dinara.

– Pored infrastrukturnog opremanja, važno nam je i što će ovaj lokalitet biti oplemenjen sadnjom drveća i žbunja, kao i travnjaka. Završetak radova nas očekuje u avgustu naredne godine imajući u vidu obim i složenost ovih radova – rekao je tada Đurić.

On je podsetio da je pre dve godine iz gradskog budžeta već izdvojeno 250 miliona dinara za ovaj lokalitet za izgradnju infrastrukture za potrebe Kovid bolnice.

mod.gov.rs

– Sada ovim radovima faktički rešavamo dalji razvoj ovog naselja koje će u perspektivi verujem biti jedno od najlepših naselja u našem gradu – ocenio je Đurić.

Reporteri “Dnevnika” posetili su juče prostor pored Kovid bolnice gde su u toku radovi kako na postavljanju novih kanalizacionih cevi, tako i na izgradnji novih zgrada za koje su zaduženi investitori.

Projekat podrazumeva izgradnju saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom i to izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, atmosferske kanalizacije, javnog osvetljenja, saobraćajnih površina, pešačkih i biciklističkih staza i parking mesta.

Prema planu koji je dostupan javnosti na Mišeluku je po procenama urbanista predviđeno da živi više od 20.000 ljudi. Uvidom u projekat vidi se da će se već sagrađeni deo saobraćajnice kod Kovid bolnice produžiti za nekoliko ulica koje su već planirane kroz urbanističke akte. Saobraćajnice će imati dužinu veću od 3,5 kilometara, što će pratiti i gradnja komunalne infrastrukture.

Foto: nsuzivo.rs

Na Mišeluku 3, odnosno na prostoru nedaleko do Kovid bolnice, u novih devet ulica će biti postavljena 182 stuba javne rasvete, urediće se zelenilo, a na biciklističkim stazama će biti više vrsta klupi za sedenje, korpi za otpatke i držače za bicikle.

Mišeluk tri je po važećem planu koji je dostupan na sajtu Urbanizma podeljen na pet prostornih celina. Prva prostorna celina formira se uz Ulicu Dinka Šimunovića – paralelno sa prugom Petrovaradin – Beočin, i skoro u potpunosti se namenjuje porodičnim stanovanju. Na potezu zapadno od Ulice Dinka Šimunovića planiraju se kompleksi za merno-regulacionu stanicu (MRS), predškolsku ustanovu, interventni punkt, i javne slobodne površine.

Druga prostorna celina zauzima istočnu padinu Mišelučkog platoa, koja se spušta prema putu za Rumu. Pored preovlađujuće namene porodičnog stanovanja i javnih zelenih površina, na ovom prostoru se takođe planira jedna predškolska ustanova i prostor za lokalnu upravu.

Rešava se razvoj celog naselja

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić podsetio je nedavno da je pre dve godine iz gradskog budžeta već izdvojeno 250 miliona dinara za lokalitet Mišeluka za izgradnju infrastrukture za potrebe Kovid bolnice.

Sada ovim radovima faktički rešavamo dalji razvoj ovog naselja koje će u perspektivi verujem biti jedno od najlepših naselja u našem gradu, ocenio je Đurić.

Treća prostorna celina zauzima potez uz put za Rumu i u potpunosti se namenjuje porodičnom stanovanju sa raznim aktivnostima. Četvrta prostorna celina namenjuje se višeporodičnom stanovanju srednjih gustina, na centralnom delu platoa, sa potrebnim javnim službama i centralnim sadržajima. Planiraju se: predškolska ustanova, osnovna škola, dom za stare, rekreativna površina i parkovska površina uz kompleks verskog objekta, kao i kompleks pijace. Pored osnovnih javnih službi, planiraju se i javne službe šireg značaja: srednja škola, dom zdravlja i kulturni centar. Takođe, planiraju se i kompleksi namenjeni verskom objektu i sportsko-poslovnom centru. Uz glavnu mišelučku saobraćajnicu i primarne saobraćajne pravce planiraju se sadržaji centralnih funkcija, kao i linijskog centra (u prizemljima višeporodičnih objakata). Peta celina je uz glavnu mišelučku saobraćajnicu i podrazumeva sportsko rekreative sadržaje i slično.

Mišeluk tri se prostire na 118, 59 hektara, a procene urbanista su da bi tu moglo živeti 15.600 stanovnika.

U važećem planu Novog Sada koji je dostupan na sajtu novosadskog “Urbanizma” Mišeluk je podeljen na tri dela. Treći je i najveći, a prvi koji je obuhvaćen planom nalazi se u severoistočnom delu Mišeluka. Kako je pojašnjeno plan prostornog uređenja bazira se na pretpostavci da će na ovom prostoru živeti između 6.000 i 6.500 stanovnika, u okviru porodičnog i višeporodičnog stanovanja, umerenih gustina, te da je za njih neophodno obezbediti adekvatne javne sadržaje i potreban komfor stanovanja, kao i potpunu opremljenost mrežom infrastrukture. Poštujući i prirodne odlike tla, predloženo je rešenje po kome se u obodnim nižim, pristupačnijim i delom već realizovanim prostorima planira porodično stanovanje, a u središnjim ravnim, na većoj visini, prostorima, koji nisu zaposednuti bespravnom izgradnjom, višeporodično stanovanje i mreža javnih ustanova.

Planira se i izgradnja osnovne škole i dečije ustanove na prostoru koji je većim delom u državnoj svojini (korisnik je Grad Novi Sad), a na najmarkantnijem prostoru, pozicioniranom kao vidikovac, planira se i uređenje opštegradskog centra. Osim ovog, sadržaji centra planiraju se i uz primarnu saobraćajnicu uz južnu granicu građevinskog rejona.

Kada je reč o Mišeluku dva on obuhvata deo područja Mišeluka južno od glavne mišelučke saobraćajnice, koja se nalazi na pravcu Mosta slobode. Zatim se graniči sa kompleksom rezervoara “Institut” i Državnim putem IB – 13 Petrovaradin – Ruma, kao i s kompleksom instituta u Sremskoj Kamenici. Ovde je planirano: porodično stanovanje, opštegradski centar, osnovna škola, predškolske ustanove, dom za stara lica, parkovske površine, zaštitno zelenilo i kompleks merno regulacione stanice. Na parkovskoj površini uz glavnu mišelučku saobraćajnicu planiran je, i realizovan, verski objekat. Ovde je po procenama urbanista planirano da živi više od 10.000 ljudi.

dnevnik.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
bogdan
12/04/2023 08:54

Kolko se seám ’70 ih i ’80 ih je na Mišeluku bila strogo zabranjena gradnja zbog klizišta.Nakom najezde bosanaca koji su tu izgradili gomilu kućerina,odjedanput je Mišeluk postao mesto za legalnu gradnju.O čemu se radi?

Vidoje
12/04/2023 19:58
Reply to  bogdan

Iz prilozenog se vidi da nakon 30 godina izgradnje nema ni 5% bojazni ni od kakvog klizista. Komunisticka podvala da ns sabije u centar i zaledje iza autoputa umesto da izlazi na dunav s obe strane obale kao svaki normalan grad

Vlada
12/04/2023 15:35

A da gradonacelnik obidje malo tatarsko brdo pa da malo pogleda sta ovde fali,ovde verovatno zive neki drugi ljudi