Foto: Ustupljene fotografije
Na Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici danas je izvršen prvi tretman brahiterapije karcinoma dojke, kao procedure koja se koristi u najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta, baš u mesecu kada se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke, vodećeg maligniteta među ženskom populacijom, kako u Srbiji i AP Vojvodini, tako i u svetu.

Tretman je izvršen kod 62-ogodišnje pacijentkinje, a kojoj je nedavno odstranjen tumor na dojci.

Foto: Ustupljene fotografije

-Brahiterapija dojke je standardna procedura koja se koristi u brojnim najrazvijenijim radioterapijskim centrima širom sveta. Zahteva posebnu opremu i obučen kadar, a sada će ona postati standard i na Institutu za onkologiju Vojvodine. Već od sledeće godine, uz pomoć Pokrajinske vlade, Institut za onkologiju Vojvodine će nabaviti najsavremeniju brahiterapijsku opremu – istakao je i direktor instituta prof. dr Zoran Radovanović.

Prednost brahiterapije ogleda se u maksimalnoj poštedi okoline regije koja se zrači, čime se može očuvati funkcija okolnih zdravih organa koji minimalno trpe neželjene efekte zračenja. Osim bolje poštede okolnih tkiva, velika prednost brahiterapije u odnosu na konvencionalne metode zračenja jeste kraće trajanje tretmana, pa tako uz pomoć te terapije, pacijentkinja završi kompletnu radioterapiju za pet dana, umesto za šest nedelja, koliko može da traje tretman teleterapijom.

Foto: Ustupljene fotografije

-Sama intervencija brahiterapije dojke trajala je 30 minuta uz prethodnu pripremu, a nakon čega je kreiran brahiterapijski plan i sprovedena prva frakcija zračenja. Sve je proteklo u najboljem redu, a posebno mi je drago što uvodimo novu metodu baš sada, jer se oktobar svuda u svetu obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv karcinoma dojke – kazala je dr Olivera Ivanov.

Onkološki Institut u Budimpešti je bio jedan od prvih centara u kojima je započeta primena brahiterapije dojke, a prof.  dr Čaba Polgar, koji je jedan od pionira iz ove oblasti i jedan od stručnjaka na svetskom nivou, u ponedeljak će na Institutu za onkologiju Vojvodine, zajedno sa prof. dr Tiborom Majorom, asistirati domaćim lekarima u započinjanju primene nove metode.

Ova vrstu radioterapije, osim u Novom Sadu, ne izvodi se nigde u Srbiji.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments