Novi Sad je oduvek bio dom velikih sportskih imena, velikih sportskih klubova koji su osvajali mnogobrojna domaća, regionalna i svetska takmičenja. Navikli ste da kada se spomene sport uglavnom se priča o fudbalu, košarci, tenisu.. Ovog puta donosimo vam priču o hokeju, sportu pored toga što se igra na ledu predstavlja jednu od najbržih kolektivnih sportskih igara na svetu

NS Uživo posetio je trening Hokejaškog kluba “Vojvodina” u pred pripremnom periodu pred novu sezonu i saznali kako to izgleda trenirati hokej u Novom Sadu, sa kakvim se sve izazovima susreću igrači i šta je ono što treba da znate o ovom sportu.
Foto: Privatna arhiva

Pre same priče neizostavno je napomenuti da je Hokejaški klub “Vojvodina” osnovan 1957. godine u našem gradu. Deo je Sportskog društva Vojvodina, a čak šest puta bio je prvak SR Jugoslavije i jednom Srbije i Crne Gore (2003/04), dok je tri puta osvajao pehar pobednika Kupa SR Jugoslavije. Jedan od najvećih uspeha klub je napravio osvajanjem regionalne Panonske lige 2009. godine, a ove godine u aprilu nakon 18 godina doneo je u Novi Sad titulu prvaka Srbije.

Hokej se u Novom Sadu trenira u ledenoj dvorani SPENS-a, već duži niz godina. Prema podacima, prvi koraci HK “Vojvodina” načinjeni su na Sajmištu i u Dunavskom parku početkom 20. veka.

Trener prvotimaca Hokejaškog kluba “Vojvodina”, Vladan Drozdik ispričao je za naš portal zašto je ovaj sport poseban.

-Izuzetno je interesantan, posebno zato što se sam trening odvija u prostoriji koja ima nula stepeni gde se praktično svaki dah oseti, a sa druge strane svaka promena pravca se oslikava na ledu i sneg pršti na sve strane. Sve to dodaje dinamiku jednom sjajnom treningu, a ono što posebno izdvaja ovaj sport jeste što ni jedan igrač nema direktan kontakt sa pakom (loptica za hokej), već se to vrši putem hokejaške palice. Na sve to igrač ne stoji na svojim stopalima, već pet centimetara izdignut od površine na svojim klizaljkama– rekao je Drozdik.

Foto: nsuzivo.rs / Pavle Pejić

Kada je u pitanju oprema za hokej, svaki igrač mora da ima na sebi gotovo pet kilograma dodatne težine. Osim klizaljki i štapa koji su sastavni deo opreme, igrač na sebi mora da ima kacigu, grudnjak koji štiti ramena, laktore za zaštitu ramena, rukavice i hokejaške gaće uz štitnike za noge.

Foto: Privatna arhiva

Pravila igre na ledu

Osnovno pravilo ovog sporta jeste da se da što više golova. Trajanje utakmice je tri puta po 20 minuta efektivno, a ukoliko je nerešeno igraju se produžeci. Umesto pet na pet igrača, igra se tri na tri do zlatnog gola. Najinteresantniji su faulovi koji se klasifikuju naspram toga kako su se desili, ali postoji i dozvoljena “tuča”, koju svi fanovi redovno iščekuju. U ovoj situaciji ukoliko dva igrača žele da se “potuku” sudije će to dozvoliti, ali neće biti sankcionisani crvenim kartonom kao što je to slučaj npr. u fudbalu. Igrači će biti isključeni iz igre na pet minuta, objasnio je trener prvog tima “HK Vojvodina”.

Jedan hokejaški tim broji oko dvadesetak igrača i dva golmana. Pet igrača nalazi se na ledu i čine postavu. Ovu postavu čine dva beka, centar i dva krila, a oni se onda smenjuju na dva do tri minuta zbog viskog inteziteta same utakmice. Svaka ekipa bi trebalo da ima do četiri aktivne postave koje će se međusobno smenjivati u zavisnosti od ritma utakmice.

Foto: Privatna arhiva

Hokej u Vojvodini

Hokejaški klub “Vojvodina” u svojoj istoriji ima zaista veliki broj uspeha, ali trener Drozdik izdvaja upravo ovu poslednju kao najznačajniju.

-Prvi put nakon 18 godina Hokejaški klub “Vojvodina” doneo je u Novi Sad titulu prvaka države, što predstavlja veoma veliki uspeh za nas. Trenutno u Srbiji imamo četiri kluba, a mimo samog nacionalnog takmičenja mi kao klub igramo u Internacionalnoj hokejaškoj ligi (IHL) zajedno sa slovenačkim i hrvatskim timovima već nekih pet godina unazad. U toj ligi beležimo solidne rezultate, s ozbirom da je kod nas to još uvek na nekom poluamaterskom nivou. Svako od igrača ima svoj posao sa strane ali se pored toga naravno trude da održe hokej kod nas na što profesionalnijem nivou – ističe Drozdik.

On dodaje da je ovogodišnje osvanje titule prvaka države i podeba nad Crvenom zvezdom u Beogradu od velikog značaja za Grad Novi Sad i razvoj ovog sporta kod nas.

Foto: Privatna arhiva

Potrebni bolji uslovi na ledu za veće uspehe

Vladan je za naš portal otkrio da je trenutno najneophodnija stvar za dalje planove i uspehe, dužina trajanja ledene sezone.

-Poređenja radi, Beograd ima i do dva i po meseca duže led nego mi ovde u Novom Sadu. Mi se nadamo da će doći do rekonstrukcije Spensa i da ćemo ako dođe do toga imati dužu sezonu kako bismo mogli da napredujemo i da se takmičimo sa svim klubovima u regionu, jer svaki tim ima duži led od nas. To bi nam zaista rešilo mnoge probleme jer mi želimo da ostanemo u vrhu, nastavimo tamo gde smo stali i zadržimo titulu kod nas – rekao je Drozdik za portal NS Uživo.

Hokejaški klub “Vojvodina” ove godine igra i Kontinental kup u Italiji sredinom oktobra, a nadaju se da će ostvariti zavidan uspeh.

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče mlađih selekcija i dece koja žele da se oprobaju u ovom sportu sve što treba jeste da se informišu u prostorijama samog kluba ili putem telefona koji se nalazi na njihovim društvenim mrežama. Sve što je potrebno jeste da deca nauče osnove klizanja, nakon čega prelaze na učenje osnova hokeja, pa u takmičare. Selekcije se kreću od 6 pa sve do 18 godina, a cilj je da se naprave i selekcije uzrasta do 20 godina i preko, najavljuju iz HK “Vojvodina”.

Ognjen Medić

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments