Foto: Pinterest/Sportin.biz/Ilustracija

Pre završnog duela u Beogradu, Amerikanci i „Plavi“ su igrali i u Zagrebu, Zadru i Novom Sadu. 

U leto 1982. godine perspektivni mladi tim koji je došao na jugoslovensku “turneju” činilo je osam igrača koji su nastavili da igraju u NBA ligi, uključujući superzvezde Majkla Džordana, Džona Paksona i Džefa Tarnera. Za mnoge najbolji svih vremena, Majkl Džordan, te godine bio je poznat samo u Severnoj Karolini, gde je studirao. Međutim, u široj javnosti, a pogotovo jugoslovenskoj, nimalo nije bio čuven.

Foto: RVR Photos- USA TODAY Sports

Utakmicu protiv “Plavih” Amerikanci su zaigrali u tada novoizgrađenom Spensu i izgubili sa bodom razlike od domaćina. Nakon utakmice u Novom Sadu, Džordan i saigrači odigrali su poslednju utakmicu u beogradskoj Hali Pionir.

Bazen rekonstruisan prvi put od kad su bazeni počeli sa radom 1990. godine. 

Vrednost radova na rekonstrukciji bazena je 87,7 miliona dinara, a podrazumevali su sanaciju školjke velikog olimpijskog bazena u zatvorenom delu objekta i sanaciju poloča  plaže oko bazena. Betonska konstrukcija je pretrpela prilična oštećenja od dugogodišnjeg curenja vode kroz dilatacije, između bazenske školjke – prelivnog kanala i ploča plaže. Napukli stubovi koji nose betonsku školjku su ojačani novim betonskim stubovima i sva oštećenja i naprsline su sanirani. Takođe su sređene oštećene betonske ploče plaže. Cela konstrukcija je dodatno ojačana i utegnuta karbonskim trakama. Hidroizolacija bazena uređena je na najsavremeniji način, a kompletno je obnovljena keramika bazena i okolne plaže. Zamenjeno je podno grejanje na okolnim plažama, kao i sve prateće instalacije, a uređena su i dva toaleta za posetioce u ulaznom holu bazena.

Foto: nsuzivo.rs

Tim sa FTN-a uradio idejno rešenje za simbol grada SPENS

U ranijem periodu, Fakultet tehničkih nauka izradio je strategiju razvoja objekta Spensa, koju je Grad Novi Sad usvojio. Kako bi se moglo unapred planirati šta je u fazi rekonstrukcije potrebno sanirati, ojačati, šta se mora promeniti, a šta se može zadržati, prvi korak je da se sagleda u kakvom je trenutno stanju objekat. Nakon višemesečnog rada na terenu, naručiocu posla Javnom preduzeću „Sportski i poslovni centar Vojvodina“, predat je skup dokumenata, tačnije 13 elaborata, u kojima su obrađene posebne celine objekta, sa aspekta procene stanja arhitekture, konstrukcije, hidrotehničkih, termomašinskih, elektro instalacija i telekomunikacija.

Foto: Ustupljenje fotografije

Analizom postojećeg stanja je utvrđeno da je konstrukcija celokupnog objekta generalno u dobrom stanju, osim konstrukcije objekta garaže u sklopu Spensa. Zaključeno je da je funkcionalnost objekta garaže narušena a trajnost smanjena usled velikog broja defekata i oštećenja. Takođe, potrebno je naglasiti da kapacitet garaže ne zadovoljava potrebe investitora. Postojeća garaža takođe ne zadovoljava ni sve potrebne uslove iz važećeg Pravilnika o tehničkim zahtevima za zaštitu garaža za putničke automobile od požara i eksplozija, što se ni eventualnim tehničkim intervencijama na konstrukciji objekta ne bi moglo postići, zbog čega je data preporuka da se postojeća garaža sruši, a na njenom mestu izgradi nova, savremena garaža, koja će ispunjavati trenutno važeće tehničke propise i imati dovoljan kapacitet da zadovolji potrebe investitora.

-Pogledao sam prezentaciju stručnjaka sa FTN-a, koji su predstavili novo idejno rešenje za SPENS. Ovo zdanje je simbol Novog Sada i važan objekat za sve žitelje našeg grada i zaista je vreme da zasija novim sjajem- rekao je nekadašnji gradonačelnik Novog Sada, a sadašanji ministar odbrane Miloš Vučević, koji je prisustvovao prezentaciji novog idejnog rešenja jednog od simbola grada.

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
04/04/2023 18:01

Sledeća vest je “Bugari ušli u Sofiju!” ili “Proglašena Užička Republika!”

Sinisa
05/04/2023 11:08

A sledeca – izgradjena prva piramida u Gizi, od planirane tri.