Foto: Ilustracija

U odluci da deset ulica u Novom Sadu, na teritoriji naselja Adice, dobije imena po velikanima, učestvovali su Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Muzej Vojvodine, kao i brojna udruženja. Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada i istoričar, za naš portal ističe da su tri predloga iz njihove važne gradske i državne institucije prihvaćeni, a to su da ulice ponesu imena po Milunki Savić, Jovanu Tucakovu i Svetoj Gori.

Petar Đurđev; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Milunka Savić žena-ratnik s ordenom Francuza

Milunka Savić bila je žena koja je imala najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Pre Prvog svetskog rata borila se neustrašivo i u Balkanskim ratovima preobučena u muškarca.

-Milunka Savić je stala u red žena koje su sa puškom branile nezavisnost tadašnje Kraljevine Srbije. Zbog toga su je Francuzi prozvali srpskom Jovankom Orleankom. Ona je mnogostruko odlikovana, u svim svojim bojevima ranjavana, a kao što znamo ona je na teritoriji naše opštine, u Stepanovićevu, posle dobila kuću. To čini jednu kopču sa Novim Sadom i zbog čega smatramo da ova žena heroj zaslužuje da ima ulicu u našem gradu. To je jedan dug iz prošlosti i ovim negujemo jednu kulturu sećanja- istakao je Đurđev.

Tucakov je bio pionir farmakologije u Srbiji

Jovan Tucakov rođen je 1905. godine u Čurugu i bio je iz porodice koja je postradala u raciji, a važio je za izuzetno plodnog naučnika na polju farmakologije. Završio je dva fakulteta farmacije- jedan u Zagrebu, a drugi u Nansiju, Francuska. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Jovan Tucakov

-Postao je i akademik, a njegova naučna karijera bila je ispunjena sa oko 200 naučnik radova o bilju i lečenju. Mnogo je bitnije u kojem je vremenu to radio. On je sačuvao odnos prema našoj živoj tradiciji i lečenju bolesti tradicionalnim metodama, zbog čega se i posvetio lekovitim biljkama. U tome smo imali pionira kod nas- naglašava naš sagovornik.

Sveta Gora čuva duhovni identitet Srba 

Sveta Gora je specifična teritorija ustrojena u Evropi, osnovana polovinom 10. veka. Danas predstavlja oazu pravoslavlja, molitve i smirenja.

Manastir Hilandar. Foto: Shutterstock

-Hilandar kao manastir je značajan za očuvanje brojnih tradicija, prevashodno kulturnih i verskih, vezanih za srpski narod. Sve skupa kada pogledamo Sveta Gora je svetionik i čuvar pravoslavlja, kulturnog identiteta. Tamo u miru i slozi žive Rusi, Grci, Gruzijci i Srbi, pa se tu stvara prava ideja pravoslavnog komonvelta. Ni stari Novosađani nikada nisu zaboravljali Svetu Goru i da je u centru grada, gde se danas nalazi Matica srpska, postojala jedna zadužbina manastira Hilandara, koja je u drugoj polovini 18. veka kada su austrougarske presekli sve te veze.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments