Foto: ilustracija/nsuzivo.rs

Vest da je u okolini Sonte, sela u ataru Apatina, viđen crni panter ovih dana uzdrmala je i zainteresovala širu javnost. U cilju informisanja javnosti kontaktirali smo Nemanju Ivanovića, načelnika Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine

On je za NS Uživo istakao da ga je kontaktirao major iz Policijske uprave Apatin i uputio na lokaciju gde je sačinjen snimak.

Foto: Pixabay

-Prema navodima, poslednji put na tom mestu je viđeno nešto što liči na pantera. Dva dana smo pregledali teren sa termovizijskim dronom i kamerom visoke rezolucije. Nismo pronašli  trag i dokaz da je “to nešto” viđeno u tom području. Tokom potrage sa termovizijskom kamerom, na terenu smo uočili raznorazne sitne glodare i ptice. Prema stručnim literaturama drugih zemalja, ako je zaista reč o životinji iz roda velikih mačaka, leopard ili jaguar, to je ugrožena vrsta koja se ne nalazi u području Evrope. Prirodno stanište su im Azija i Afrika. On jeste izrazit predator u 90 posto slučajeva. Prehranjuje se lovinom, to su uglavnom sitnije pernate životinje. Najčešće ne napada ljudski rod, osim ukoliko je ugrožen. Snimak koji je meni uputio major, sačinio je stariji, po prirodi ozbiljniji, bračni par. Možemo da konstatujemo da je snimak izrazito lošeg kvaliteta, jer je načinjen telefonom na udaljenosti oko 80-100 metara. Niko sa sigurnošću nije definisao o kojoj vrsti životinje je reč. Na teren smo izašli da pokušamo da utvrdimo šta je to, da bi eventualno izvršili uspavljivanje i umirili javnost- rekao je za NS Uživo Ivanović.

Velike mačke ne hodaju sa ispruženim kandžama

Ivanović je objasnio da na osnovu slike koja mu je prikazana, ne može da se utvrdi autentičnost, jer velike mačke ne hodaju sa ispruženim kandžama, te da neposredno pred napad izbacuju kandže.

Foto: Dnevnik

Od kolega iz mađarskih zooloških vrtova dobili kategoričko odbijanje, odnosno da ne fali ni jedna životinja.

-Niko životinju nije mogao držati legalno, da li je u pitanju nelegalan promet ili posed to je relevantno. Sa snimka se ne može utvrditi ni starosna dob životinje, ni pol. U slučaju da postoji bilo kakva opipljiva informacija, odmah se reaguje i izlazi na teren. Prvi i osnovni plan je da se životinja bezbedno imobiliše i prebaci u prihvatilište. Životinja, ako postoji, nije kriva za ljudski nemar i neozbiljnost- rekao je Ivanović.

Zadnja tri dana niko ništa ne javlja

Godinu i po dana Republika Srbija i Mađarska imaju veliki broj angažovanih pograničnih policajaca, kao i termovizijskih kamera, te Ivanović otklanja svaku sumnju da je ova životinja mogla da bude prokrijumčarena između ove dve zemlje.

-Veterinari iz Zavoda su spremni, vozila su spremna, sad da me neko nazove iz policije iz “Vojvodina šuma” i kaže da je viđena ja sam već na putu. Ali, zadnja tri dana niko ništa ne javlja. Morate da znate, to je neposredna blizina Gornjeg podunavlja, naš evropski Amazon, kombinacija obradivih površina i pošumljenih površina sa isprepletenim vodotokovima, kanalima, sistemima za nadovnjavanje, što se nje tiče ovo je idealno za njeno preživljavanje i skrivanje. One su povučene životinje- zaključio je Ivanović.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
17/11/2022 07:52

neka tako i ostane… neka prozivi svoj zivot u dunavskom Amazonu, daleko od ljudi i ropstva