Foto: Jelena Ivanović/nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Ilustracija

Nemanja Milenković, prvi čovek Fondacije „Novi Sad Evropska prestonica kulture“ kazao je danas Tanjugu da je iza titularne godine Novom Sadu ostalo 40 hiljada kvadratnih metara kulturnih stanica.

Foto: Pavle Pejić/ NS Uživo

Novi Sad je titularnu 2022. godinu zatvorio „Dočekom“, nesvakidašnjim umetničkim i produkcijskim programom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Prema Milenkovićevim rečima „tokom cele 2022. godine u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonice kulture održano je 4000 događaja“.

-U našim programima našlo se 10 događaja dnevno sa 6000 umetnika iz celog sveta. To su brojevi koji su prevazišli realne mogućnosti Novog Sada, a istovremeno su i oduševili sve koji sa prostora nekadašnje Jugoslavije dolazili u naš grad u 2022. godini. Sve ono što se zbivalo u Novom Sadu u proteklih godinu dana ravno je čudu- kazao je Milenković.

Foto: nsuzivo.rs

On je podsetio da se sa svojim timom iz organizacije programa borio sa kovid prvailima, ali i da ja u februaru prošle godine počeo rat u Evropi.

-Sav posao oko organizacije programa u Novom Sadu izneo je tim čiji su članovi bili stari u proseku oko 30 godina. Uključili smo vaninstitucionu scenu i sve ustanove kulture. Ta sinergija je donela Novosađanima fantastičnu godinu koju su obogatili vrhunski svetski umetnici- kaže Milenković.

Za njega nema dileme da je najvažniji podatak nakon svođenja bilansa titualrne godine, činjenica da je Novom Sadu ostalo novih 40 hiljada kvadratnih metara novih kulturnih stanica.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Obnovili smo podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Muzej grada Novog Sada, zahvaljujući kojem je urađena izložba Mileva Marić Ajnštajn. Zatim, Almaški kraj je postao deo kulturnih događanja… Izgrađena je Gradska koncertna dvorana u okviru Baletske i Muzičke škole čiji je direktor Stefan Milenkovi. Stvorili smo Distrikt, Pozorišni trg, i konačno mrežu kulturnih stanica koja je postala jedinstven model menadžmenta u kulturi na nivou Evrope- istakao je Milenković.

Godina titule Novom Sadu je donela i veći broj turista u odnosu na godinu koja je prethodila pandemiji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ovo je impozantna godina za Novi Sad koji je 2019. proglašen od strane čuvenog magazina i turističkog vodiča „Lonely Planet“ za jednu od najboljih svetskih gradskih turističkih destinacija. Tada je počeo rast posete turista, ali je pandemija to prekinula. Činulo se da će povratak u tu turističku normalu biti težak, ali godina titule pokazala je svu svoju snagu i dovela je već u prvom kvartalu rekordnu posetu turista, podaci su Turističke organizacije Novog Sada- rekao je Milenković.

Kako kaže, poseban blagoslov za Novi Sad biće sve lepe reči svetskih umetnika koji su imali prilike da vode grad i nastupe u njemu.

-Upravo oni su najbolji reprezenti Novog Sada u svetu. Mislim da smo mi iznenadili, ne samo umetnike, nego i čitav panel eksperata iz Evropske komisije koja je sa Novim Sadom dala jedan novi prostor gradovima koji nisu u zemljama Evropske unije. Baš zbog toga verujem da nije samo za Srbiju važno što je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture, već je to od velikog značaja i drugim gradovima koji nisu u zemljama EU- naveo je Milenković.

Izložba “Vreme i vaseljena”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2022, zvanično će predati titulu prestonicama kulture za narednu godinu 9. januara u Atini.

Uz Srbiju, svoje titule predaju i prestonice Luksemburga i Litvanije, a gradovi koji preuzimaju titulu su Elefsini u Grčkoj, Temišvar u Rumuniji, kao i Vesprem-Balaton u Mađarskoj.

tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments