Foto: Grad Novi Sad/Jovan Radomir/Ilustracija

U maju 2021. godine otvoreno je dečje igralište na Bulevaru patrijarha Pavla posvećeno najpoznatijoj devojčici iz knjige Pipi Dugoj Čarapi. Otvaranju je prisustvovao i ambasador Švedske Jan Lundin, kao i tadašnji gradonačelnik Miloš Vučević. 

Foto: Grad Novi Sad

“Pipi igrališta” otvoreno je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape, a u pitanju je lik švedske književnice Astrid Lindgren. Igralište je poklon Novom Sadu od švedskih kompanija koje posluju u našem gradu. Sprave na igralištu su prilagođene i deci sa posebnim potrebama, a Pipi bi se radovala da to čuje.

-Pipi je simbol deteta koje čuva sebe i druge, ona je vrlo jaka- izjavio je tada ambasador Švedske u Gradskoj kući Novog Sada.

Foto: Grad Novi Sad

-Ovo ne predstavlja samo značaj u investicionom smislu, već i u onom sociološkom. Odnos sa švedskom ambasadom prema našem gradu, našoj deci je kontinuiran. Obeležavajući gotovo bajkovitu priču o Pipi imamo krunu kroz dečje igralište koje je finansirano od strane ambasade Švedske i 11 kompanija koje posluju u Srbiji- istakao je tadašnji gradonačelnik Miloš Vučević.

Samo nekoliko meseci pre otvaranja igrališta uređena je i dečija biblioteka u Šangaju, zahvaljujući švedskoj kompaniji “IКEA”.

Foto: Grad Novi Sad

Književnica Astrid Lindgren, najpoznatija po avanturama “Pipi Duge Čarape”, boravila je i na junskom festivalu Zmajevih dečjih igara, u Novom Sadu 1985. godine.

Slavna gošća Zmajevih dečjih igara tada je dobila Povelju Zmajevih dečjih igara. Tada se susrela i sa jednom od naših najpoznatijih pesnikinja Desankom Maksimović. Na jednom skupu sedele su jedna kraj druge.

Legendarna švedska književnica na ZDI u Novom Sadu; foto: Vreme

– Gospođa Desanka je sigurno dobar pisac. Žao mi je što nisam pročitala nijedan njen stih. E, kako smo se samo lepo ispričale. Ona je sedela sa moje leve strane, a ja slabo čujem na levo uho. Sve vreme mi je govorila nešto na francuskom, a ja od svih jezika najmanje znam francuski, pa sam joj odgovarala na nemačkom. Posle ovoga susreta sa Desankom, znam kako ću i ja izgledati za deset godina – rekla je Astrid 1985. godine za medije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments