Foto: Ilustracija
U protekloj deceniji Novi Sad je na brojne načine doprineo zaštiti životne sredine konstantnim ulaganjima u projekte koji omogućuju da Novi Sad sija svojom punom lepotom, ali i čuvaju zdravlje Novosađana i budućih generacija.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nedavno je na svom profilu na Instagramu podelio sa građanima projekte koji, kako je naglasio “predstavljaju trajnu promenu odnosa prema okolini” istakavši izgradnju kompostnog polja, pokretanje geografsko-informacionog sistema što je uvod u Katastar zelenih površina, podršku građanima u nabavci novih bicikala, projekat “Pretvorimo kvart u park”, izgradnju regionalne deponije, zalivnih sistema, rekonstrukcije deset parkova…

Vučević je naveo i da je rešen višedecenijski problem sa radioaktivnim gromobranima, a kako članica Gradskog veća za ekologiju Mira Radenović kaže reč je o veoma opasnim uređajima.

-Ukoliko se sa radioaktivnim uređajima neadekvatno upravlja mogu biti izuzetno opasni i mogu ugroziti zdravlje ljudi ukoliko dođu u bliski kontakt sa oštecenim gromobranom. Grad je u saradnji sa stručnjacima PMF-a, uspeo da ukloni sve gromobrane i zameni ih novim brzostartujućim bezbednim uređajima – kaže Radenović.

Podsećamo, radioaktivni gromobrani postavljeni su šezdesetih godina prošlog veka i to na mestima o kojima nije vođena evidencija, a reč je o uređajima koji su izvor jonizujućeg zračenja.

VAŽNO I ONO ŠTO SE NE VIDI „GOLIM OKOM“

Međutim, uz projekte koji su realizovani i vidljivi „golim okom“ građana, važan korak za Srpsku Atinu bila je i postavka postulata upravljanja životnom sredinom, a u poslednjih pet godina kao temelj za dobru pripremu izrađena su nova strateška dokumenta koja stvaraju temelje za planove upravljanja otpadom, kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou, zatim za regionalni sistem upravljanja otpadom, izgradnju sistema za preradu zelenog otpada i mnogo drugih važnih projekata koji unapređuju ekološke standarde Novog Sada, kao i za primarnu separaciju za koju su već preduzeti prvi koraci.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

POSTAVLJENO 70 PODZEMNIH KONTEJNERA

Naime, za 2022. najavljeno je postavljanje više od 70 podzemnih kontejnera, a kako Radenović objašnjava postavljanje novih podzemnih kontejnera predstavlja korak ka uvođenju sistema primarne separacije na teritoriji grada.

-Kontejneri se svuda gde za to postoji mogućnost postavljaju u paru. Ideja je da kad sagradimo savremeni regionalni centar upravo podzemni kontejneri preuzmu ulogu odvojenog sakupljanja otpada po sistemu mokre i suve kante, kaže Radenović i podseća da u podzemne kontejnere stane veća količina otpada, kao i da ne šire neprijatan miris, kaže Radenović.

Foto: RTV

A kada je reč o otpadu, veliki korak za Novi Sad predstavlja i projekat projekat uvođenja sistema za upravljanje otpadom.

-Uvođenje ovog sistema u skladu sa svim pravilima zaštite životne sredine je izuzetno zahtevan posao posebno kad krećemo od nule. To zahteva spremnost svih učesnika u sistemu da se maksimalno angažuju kako bi nova pravila i zaživela – smatra Radenović.

Podsećamo, Novi Sad je tokom prethodnih deset godina uložio čak 2,5 milijarde u ekologiju i zaštitu životne sredine, a plan je da se ovaj trend nastavi.

-Sve urađeno je samo pokazatelj u kom pravcu će se naš voljeni grad razvijati, našoj deci ćemo ostaviti čistiji i zeleniji Novi Sad – rekao je nedavno gradonačelnik Miloš Vučević

I.M.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sima
02/03/2022 22:16

Ima nekih starih gromobrana i na Satelitu,ne znamo da li su radioaktivni.
Da li može da se proveri?
Antuna Urbana