Drugi se pitaju zašto Liga iz vlasti ne izađe odmah? Zašto čeka mart? I zašto iz vlasti nisu izašli još pre nekoliko meseci. I zašto su uopšte ulazili u vlast sa SNS-om, ako se ne slažu s njihovom politikom?

Piše: Milorad Bojović

Novosađani od subote ne mogu da spavaju. Od kada su čuli da će Liga socijaldemokrata Vojvodine u martu izaći iz gradske vlasti, pali su u tešku depresiju. Ali ne zbog sebe, već zbog Lige. Novosađani se pitaju kako će funkcioneri ove polip partije preživeti bez sinekura iz javnih preduzeća? Jedan broj naivnijih građana se uplašio da odluka o izlasku iz vlasti podrazumeva da će svi članovi Lige s gnušanjem dati otkaze u Vodovodu, Tržnici, Toplani, Putu, Spensu, i drugim javnim preduzećima u koja su se infiltrirali tokom prethodnih 27 godina. A naročito posle 5. oktobra. Ali, Novosađani mogu mirno da spavaju. Nije Kostreš na to mislio. Nema Liga nameru da se odrekne ničega.

Drugi se pitaju zašto Liga iz vlasti ne izađe odmah? Zašto čeka mart? I zašto iz vlasti nisu izašli još pre nekoliko meseci. I zašto su uopšte ulazili u vlast sa SNS-om, ako se ne slažu s njihovom politikom?

Odgovori su kranje jednostavni. I nisu nimalo romantični. Nijedan razlog nema nikakve veze sa ideologijom. U pitanju je čista računica. Politička kalkulacija. Ulazak u vlast bio je jedini način da politički prežive. Sada smatraju da će krajem ove, ili na proleće iduće godine biti novi izbori, pa su uvereni da je mart idealno vremo za političko pozicioniranje, da se dođe do novih mandata, i novih ucenjivačkih potencijala u odnosu na SNS. Uvreni su da će ih povratak njihovoj staroj političkoj doktrini konflikta ojačati i omogućiti im da ostvare bolji rezultat nego na prošlim izborima. Zbog toga su izveli figurativnu smenu Nenada Čanka s mesta predsednika stranke i imenovanje Bojana Kostreša, Čankove dvodecenijske desne ruke, za novog lidera. Računali su da će im to omogućiti da se distanciraju od šestogodišnjeg učešća u gradskoj vlasti. Međutim, nije problem u učešu u vlasti. Suština je u tome da LSV nema politiku. Njihovo autonomaštvo je postalo potrošena moneta. Menica bez pokrića. Politika incidenata i sukobljavanja s Beogradom odavno nema nikakav kredibilitet. Potrebni su im drugi akreditivi, a iz poruka koje šalju može se zaključiti da ih nemaju.

Zbog najavljenog izlaska Lige, i nakon što su se rešili POKS-a Milan Đurić, i predsednik Gradskog odobra SNS-a i potpresednik Vlade Srbije Miloš Vučević mirno spavaju. Oni znaju da će na sledećim izborima SNS odneti ubedljivu pobedu

Deo gradske više nije ni Pokret za obnovu kraljevine Srbije. Izbačeni su nakon što su u Skupštini Srbije izazvali sramni skandal koji su iskoristili Kurti i zapadne zemlje koje podržavaju Kurtija. POKS je pokušao da spinuje svoju poziciju tvrdeći da su oni napustili gradsku vlast. Istina je drugačija. Izbačeni su!

Raščišćavanje novosadske političke scene ide naruku SNS-u. Zbog najavljenog izlaska Lige, i nakon što su se rešili POKS-a Milan Đurić, i predsednik Gradskog odobra SNS-a i potpresednik Vlade Srbije Miloš Vučević mirno spavaju. Oni znaju da će na sledećim izborima SNS odneti ubedljivu pobedu. Onih 500 glasača Lige može se zapitati na čemu temelje to samopouzdanje? Odgovor je vrlo jednostavan. Liga i POKS su SNS-u bili samo balast. Pre svega za njihovo biračko telo, ali i za čestite Novosađane, koji znaju da su ove dve stranke bile privezak svim vlastima u poslednih 20 godina. Sada SNS ima sve konce u svojim rukama. Javna preduzeća kojima su upravljali nelojalni koalicioni partneri kao ličnim zadužbinama, moći će da se konsoliduju i poginu kvalitet svojih usluga.

Ali, ono što je Đuriću, Vučeviću i Novosađanima još važnije jeste činjenica da je gradski budžet dostigao 40,8 milijaradi dinara. I da će sledeće godine biti još veći. Prosečna plata je preskočila 91.000 dinara. Zaposleno je više od 35.000 ljudi. I taj broj će se povećati kada proradi fabrika japanskog Nideka i drugi pogon nemačkog Kontinentala. Najavljen je dolazak novih investirora. Osim toga, Novi Sad gradi tri mosta. Jedan kod Kovilja, koji će biti deo Fruškogorskog koridora, drugi u produžetku Bulevara Evrope, i treći na stubovima Franca Jozefa. O ta tri mosta priča se već decenijama. I svi su ih obećavali. Pričali o njima u kampanjama. SNS ne obećava, SNS ih gradi! Grade se dve garaže, čime će biti rešen višedecenijski problem s parkiranjem u centru grada. Uskoro će početi radovi na podizanju novog parka između Spensa i Naučno-tehnološkog parka. Sređuju se kuće i ulice u Almaškom kraju.

Uz to, Vučević će s pozicije potpredsednika Vlade Srbije, još snažnije uticati na još brži razvoj Novog Sada. I to je presudno. Progres je odlučujući faktor za građane. Oni se klade na uspeh. Ne na gubitnike!

Autor je stručnjak za odnose s javnošću i narodni poslanik

Njihovo autonomaštvo je postalo potrošena moneta. Menica bez pokrića. Politika incidenata i sukobljavanja s Beogradom odavno nema nikakav kredibilitet. Potrebni su im drugi akreditivi, a iz poruka koje šalju može se zaključiti da ih nemaju

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
No Mercy
13/02/2023 20:08

Od članarine,svih 3200 članova po 10€ mesečno eto love.

SNS Uzivo
14/02/2023 22:55

Milorade, nikad nisam mirisao Ljigu, smatram da su vojvodjanerski kriptokomunisti, avaj kad vidim sta pises naprasno sam ih zavoleo 🙂

Aca izdaja
20/03/2023 19:27

Jeste samo to se pitamo ovih dana!