Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Povodom 275. rođendana Grada Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uručio je Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku, violinisti Stefanu Milenkoviću, na Svečanoj akademiji, koja je održana u Srpskom narodnom pozorištu.

– Danas je najsvečaniji dan u istoriji grada Novog Sada. Slavimo 275. rođendan našeg grada i davnu 1748. godinu, kada je Petrovaradinski šanac skupio 80 hiljada mađarskih forinti, otkupio slobodu od Marije Terezije i dobio Povelju slobodnog i kraljevskog grada. Ni ostali datumi koji su važni za naš grad – 28. oktobar, 9. novembar, 16. novembar, 23. januar – ne bi postojali da nije bilo 1. februara 1748. godine. Drago mi je da su stigle brojne delegacije iz pobratimskih i prijateljskih gradova, gradova koji su učestvovali u osvajanju naše titule Evropske prestonice kulture, koji su nam pomogli svojim savetima, predlozima, koji su učestvovali u programu koji se dešavao cele prošle godine. Želim da sa našim bradskim gradovima nastavimo saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, privrede, poljoprivrede i svih drugih oblasti. Mislim da je grad bogat onoliko koliko ima prijatelja, a naš grad je bogat upravo po tome. Dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade je od cele planete odabrao baš Novi Sad za svoj grad i u ime svih Novosađana, najiskrenije čestitam Stefanu Milenkoviću. Hvala mu za izuzetan doprinos kulturi grada i društva u celini, a naravno i na tome što je izabrao Srpsku Atinu za svoj dom. Svim građankama i građanima čestitam 1. februar, Dan grada Novog Sada – istakao je gradonačelnik Milan Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Dobitnik ovogodišnje Februarske nagrade, svetski priznati umetnik, novosadski univerzitetski profesor i umetnički direktor Gradske koncertne dvorane Stefan Milenković se zahvalio Gradu, sadašnjem i bivšem gradonačelniku Novog Sada i svima koji su doprineli da njegov život bude Novi Sad.

– Moj život u Novom Sadu je neverovatan, imamo puno prijatelja, ali naravno, puno je i odgovornosti. Prošla godina je obilovala projektima, a neki od njih su stvaranje gudačke reprezentacije mladih izvođača “Grmi”, zatim festival Kamerne muzike “Blisko”, a održan je i drugi internacionalni kamp za violiniste. Moj tim i ja predano radimo i na stvaranju novog identiteta koncertne dvorane Grada, tog novog hrama kulture u Novom Sadu. Hvala na poverenju svima, a moja poruka za mlade, talentovane ljude je da ne možete preterati u veličini vaših snova, zato sanjajte velike snove – rekao je Milenković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, a povodom 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments