Foto: nsuzivo.rs

U Novom Sadu je na različitim lokacijama postavljeno 20 Info Kioska. Osim što su informativnog karaktera, ovaj interaktivni panel će sugrađanima omogućiti zanimljive kvizove dok čekaju prevoz. S obzirom da je priliv stranih državljanja i turista povećan, kiosci će biti i na engleskom jeziku

Postavljeno je 15 malih i pet velikih kioska.

Info paneli se nalaze na platou ispred Javnog komunalnog preduzeća Sportski i poslovni centar „Vojvodina“, u Ulici Maksima Gorkog, ispred pothodnika na Bulevaru Mihajla Pupina, ugao Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Sonje Marinković, ugao Bulevara oslobođenja i Futoške ulice, ugao Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara na Bulevaru oslobođenja kod Futoške pijace, ugao Bulevara oslobođenja i Kralja Petra, ugao Bulevara oslobođenja i Ulice braće Ribnikar, ugao Bulevara oslobođenja i Novosadskog Sajma, ugao Bulevara oslobođenja i Maksima Gorkog, Železnička stanica, ugao Bulevara cara Lazara i Šekspirove ulice, ugao Narodnog fronta i Balzakove ulice, ugao Stražilovske ulice i Bulevara cara Lazara, ugao Bulevara cara Lazara i Ulice Ive Andrića, ugao Uspenske i Šafarikove ulice, ugao Bulevara kralja Petra i Bulevara oslobođenja, ugao Ulice Žarka Zrenjanina i Bulevara Mihajla Pupina, ugao Bulevara Jaše Tomića i Bulevara oslobođenja, ugao Ulice narodnog fronta i Ulice Ive Andrića i ugao Ulice narodnog fronta i Ulice Ive Andrića.

NS Info Kiosk ima veliki značaj za građane ali i za mnogobrojne turiste koji u sve većem broju posećuju Novi Sad

Veliki značaj info panela za građane i strane državljane. Svi korisnici sistema mogu vrlo lako i jednostavno da se informišu na detaljnom prikazu reda vožnje i grafičkom prikazu svih autobuskih linija. Novina je da će građani imati i informaciju o realnom vremenu dolaska autobusa, eventualnom nepredviđenom kašnjenju zbog zastoja u saobraćaju. Omogućeno je da označavanjem na displeju tačke mesta na kome se nalaze i željene tačke na koju treba da odu, putnici veoma lako dobiju uputsvo koje brojeve linija da koriste. Obaveštenja se mogu naći na srpskom i na engleskom jeziku.

Panel se koristi jednostavno, a nudi informacije i obaveštenja od javnog značaja

NS interaktivni info panel predstavlja interaktivni portal za komunikaciju sa građanstvom. Kroz jednostavnu navigaciju i odabir opcija jednostavnim klikom na oblast, korisnicima svih starosnih kategorija je omogućen pristup informativnom sadržaju. Pored već navedenih primarnih informacija JGSP „Novi Sad“ dostupne su sledeće informacije i obaveštenja: servisne informacije svih javnih i komunalnih preduzeća – kajron sa brzim pregledom najvažnijih obaveštenja,  kalendar događaja – lista najznačajnijih nadolazećih događaja i manifestacija (kultura,sport,umetnost). Sadržaj se preuzima sa web sajta Turističke organizacije Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs

Predlozi odabranih znamenitosti Novog Sada, dostupnost brzih telefona i vremenska prognoza

Zatim tu su i najnovije vesti – lista poslednjih servisnih i drugih značajnih vesti, sa zvaničnog web portala Grada Novog Sada,  šta videti u Novom Sadu – odabrane znamenitosti Novog Sada, najbitniji telefoni – uvek dostupni građanima za brze pozive (dežurne službe, Komunalna policija, Vatrogasna služba, Policija, Hitna pomoć, Domovi zdravlja, itd),  vremenski uslovi – istaknute informacije o trenutnom datumu i vremenu, kao i očitanim parmetrima temperature, pritiska, brzine vetra i vlažnosti vazduha, kao i vremenska prognoza za sutrašnji dan.

Servisne informacije za Novi Sad

NS Info Kiosk, pruža sve servisne informacije za Grad Novi Sad, a to su: obaveštenja o izmenama na autobuskim linijama, o prekidu i radovima na sistemu grejanja, o elektro mreži i isključenjima struje, o radovima na vodovodnoj mreži i ostale servisne informacije.

Mogućnost da proverite znanje iz istorije dok čekate prevoz

Na panelu se mogu pronaći igrice, kvizovi znanja, igrice iz poznavanja istorije, značajnih događaja i datuma za Novi Sad, njegovih znamenitosti. Pored toga što skraćuju vreme čekanja dolaska autobusa, oni su i edukativnog karaktera za mlađu populaciju i za sve ostale građane i turiste. Ceo ovaj format je na srpskom i engleskom jeziku.

Projekat realizovao JGSP “Novi Sad” ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji

Ceo projekat je realizovalo JGSP „Novi Sad“, ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji sa trećim licem, pri čemu je kompletna investicija bila obaveza trećeg lica, bez bilo kakvih finansijskih obaveza od strane JGSP-a. Druga ugovorna strana je investirala u nabavku opreme (informacionih led panela), obezbeđivanje električne energije, interneta, izradu softvera i prilagođavanje sistema kako bi bio kompatibilan sa sistemom gradskog saobraćajnog preduzeća. Trenutno je ovo samo deo mogućnosti koje u ovom momentu pružaju ovi informacioni displeji, ali u zavisnosti od potreba Javnih komunalnih preduzeća i svih ostalih ustanova Grada Novog Sada, moguće je i ceo sistem nadograđivati, a sve u cilju bolje i komunikacije sa građanima, i njihove informisanosti. Sve informacije se osvežavaju minimalno tri puta dnevno, kako bi uvek informacije bile tačne i pravovremene.

Od 1. maja paneli će nuditi besplatan wi-fi za sve građane

Od 1. maja ove godine na svih 20 lokacija „NS info kiosk“ na kojima su postavljeni interaktivni paneli, biće u funkciji besplatan wi-fi za građane.

M.L.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments