Foto: nsuzivo.rs

Iako nije jednostavno preporučiti knjigu uopšteno za svakog korisnika, budući da je u tom smislu potrbno uzeti u obzir njegov senzibilitet i momenat u kome traži određenu literaturu, Gradska biblioteka u Novom Sadu potrudila se da odabere TOP 10 naslova koje bi svako od nas ovog proleća mogao pročitati.

Kako napominju, naslovi su različiti u stilskom, žanrovskom i tematskom smislu.

1. Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao – Junas Junason

Reč je o modernijoj priči koja može da opusti i nasmeje. Nije previše zahtevna za čitaoca, a opet dovoljno sadržajna.

Foto: Ilustrtacija/delfi.rs

2. Junak našeg doba – Mihail Ljermontov

Drama koja puno govori o međuljudskim i muško-ženskim odnosima, ulazi u mnoge dubine čovekove duše i bića. Postavlja pitanja, ali i donosi vrlo dobro vođenu i maestralno pisanu priču.

3. Dečak A – Džonaton Trigl

U pitanju je knjiga koja vrši osnovnu funkciju književnosti, a to je da postavlja pitanja. Tema zadire u ono što je velika problematika našeg doba – odnos prema deci  i naša sklonost da posredstvom medija i drugih izvora donosimo neke sudove bez da smo dovoljno uključeni u suštinu nekih priča i problema.

Foto: nsuzivo.rs
4. Misterije – Knut Hamsun

Drama sa domišljatim i zanimljivim dijalozima. Knjiga koja je klasik književnosti, stoga ima vredan, prijatan, pitak, emotivan stil, koji neguje lepu rečenicu i duboku misao.

5. Veliki juriš – Slobodan Vladušić

Knjiga koja je oslonjena na istorijsku tematiku, ali nikako nije određena samo tim žanrom. Koketira i sa fantastikom, mistikom, stoga konstantno čitaoca drži budnim i u punoj pažnji.

Foto: nsuzivo.rs

6. Anđeosko drvo – Lusinda Rajli

Delo u kome će se pronaći dosta čitateljki. Autorka bestseler serijala “Sedam setara, očaravajuća priča o porodičnim tajnama i zaboravljenoj prošlosti.

7. Čekaj do proleća, Bandini – Džon Fante

Reč je o porodičnoj priči koja nosi posebnu emociju i niz problema sa kojima se susreće jedna italijanska porodica u Americi. Pisana je na poseban način, gde rečenica poseduje muzikalnost koja pobuđuje posebnu emociju.

8. Životinjska farma – Džordž Orvel

Knjiga je bitna da bi se kod čitaoca zadržalo kritičko mišljenje, da ne postanemo društvo koje ne postavlja pitanja i ne zadire u odnose i sisteme koji su drugačiji od onih koji su uobičajeni.

Foto: Iljustracija/vulkani.rs
9. Novosadski razgovori – Vladeta Jerotić

Knjiga koja ne mora da se čita u dahu. U pitanju su njegova predavanja koja su pretočena u knjigu. Veoma je korisna za emocionalno opismenjavanje, samospoznaju, ali i za časove opuštanja, budući da je i sam stil pisanja pitak, prihvatljiv i zanimljiv.

10. Sofijin svet – Justejn Gorder

Čitaoca na zanimljiv način upoznaje sa istorijom filozofije. Petnaestogodišnja Sofija biva uvedena u “zemlju filozofskih čuda” anonimnim pismima sa pitanjima “Ko si ti?”, “Iz čega nastaje svet?”, “Koje sile upravljaju tokom istorije?”… Putokaze i smernice u nepoznatoj i zanimljivoj zemlji čuda nude joj razmišljanja i odgovore, kao i pisana istorija filozofije u nastavcima koju u pismima dobija.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
23/04/2023 14:43

A neka knjiga vojvode Šešelja, naseg magistra mrznje, dajte malo i prostackog populizma koji svakodnevno izbija iz nasih tabloida? 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo