Foto: kurir.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je novoizabranog srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, posle čega se obratio javnosti.

11.15 – Odluka o tablicama mala je taktička pobeda uoči još težih vremena i još težih odluka koje nas čekaju. Predsednik je rekao da je pitanje KM tablica mala taktička pobeda uoči još težih vremena i još težih odluka koje nas čekaju.

– Tučem se i borim, bijem i nogama i rukama da sačuvam nešto što je predato još 2011. godine kad je potpisao, ni ja, ni Dačić, nego Borko Stefanović. On je dodao i da jedna Rada Trajković drži patriotske pridike a uvek je protiv svega, uvek protiv svog naroda, Rada Trajković koja bi želela da bude Kurtijev izbor i to sa 1 odsto dobijenih glasova…

11.12 – Situacija na KiM vri, ljudima je svega preko glave, siti su svega a to je ono što i mene brine, rekao je Vučić objasnivši da je u Briselu nekoliko puta jasno rekao koje su “naše crvene linije i o čemu jednostavno neće da razgovara”. Pojasnio je da su govorili i pretili prestankom dijaloga na šta je rekao: U redu, neka se prkeine i šta ćemo sad?” Zar ćete da se hvalite da ste prekinuli dijalog i šta ćete da nas bombardujete što ne damo tzv. Kosovu stolicu u UN.

11.05 – Dokon pop i jariće krsti, nismo zainteresovani za međusobno priznanje s tzv. Kosovom. Vučić je pojasnio da Beograd nije zainteresovan za međusobno priznanje nezavisnosti sa Prištinom.

– Valjda je Srbiji mnogo stalo da bude priznata od Prištine, pa je to neki obostrani ustupak”, rekao je on.

“Nisam se naročito uznemirio zbog preporuka EP. Dokon pop i jariće krsti, izgleda da njima ide sve kao po loju pa su zabrinuti sa naše odluke. Nismo zainteresovani za međusobno priznanje sa Prištinom, a što se tiče sankcija Rusiji, umećemo sami da donosimo odluke”, rekao je i dodao da će Srbija nastaviti da sluša šta joj govore iz EP, ali da će donositi odluke u skladu sa svojim interesima.

Vučić je citirao azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva, koji je u sredu bio u Beogradu, da se samostalnost i nezavisnost država ne ogleda samo u postojanju himne, grba i zastave, već i u načinu donošenja odluka i u tome da li sama bira svoj put u medjunarodnoj areni. “Ali ako je zahtev 79 odsto poslanika EP taj da priznamo nezavinost Kosova, onda sve i da uvedemo sankcije Rusiji, oni bi nas potapšali po ramenu i doneli novu rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Pa bi onda nastavili s nečim drugim”, rekao je Vučić.

11.01 – To što je doneo Evropski parlament nije rezolucija nego preporuka, objasnio je predsednik rekavši da mu nije jasno zašto se krije onaj deo o Kosovu?! Objavljeno je da treba da uvedemo sankcije Rusiji a niko nije objavio da su nam dali preporuku za međusobno priznanje odnosno da moramo da priznamo tzv. Kosovo kao da je nama stalo da nas prizna tamo neka Priština.

– Nismo nimalo zainteresovani za bilo kakvo priznanje Prištine, rekao je predsednik dodavši da je sinoć do ponoći razgovarao najmanje 50 puta s Briselom. Nešto kasnije je dodao da je najvažnije da su KM tablice ostale i opstale, te da ljudi – njih 7.000 na KiM i još 2.000 u centralnoj Srbiji mogu slobodno da ih koriste i obnavljaju.

10.50 – Republika Srpska će u Srbiji uvek imati nekoga na koga može da se osloni. Vučić je izjavio da će Srpska u Srbiji “uvek imati nekoga na koga može da se osloni” i da će ukoliko može, Srbija uvek pomagati RS na svaki mogući način. Vučić je kazao da je na sastanku sa predsednikom RS Miloradom Dodikom i srpskom članicom Predsedništva BiH Željkom Cvijanović rekao da je dogovoreno da ove nedelje bude formiran tim predstavnika Srbije i RS koji će konkretizovati ideju o izgradnji Memorijalnog kompleksa Donja Gradina.

“Spremni smo da uložimo desetine miliona u taj projekat, dogovor je da Srbija učestvuje sa 80 odsto sredstava”, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Naveo je da su na današnjem sastanku sa liderima RS “dodatno usaglašeni” stavovi između Srbije i RS koji su kako je rekao, najčešće gotovo jedinstveni. “Razmotrili smo političku situaciju, govorili smo o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam ih sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o razgovorima koje smo do pred ponoć vodili sa Briselom o situaciji na Kosovu i Metohiji”, kazao je predsednik Srbije. Vučić je dodao da su razgovarali o podršci koju bi Srbija pre kraja godine trebalo da uputi opštinama Drvar, Kostajnica, Dubica i Nevesinje.

“Razgovaralo smo i o aerodromu u Trebinju, o drugim infrastrukturnim projektima. Trgovinska razmena sa BiH je sve veća i u prvih devet meseci je na nivou od oko 2,3 milijarde evra. BiH je šesti spoljnotrgovinski partner Srbije a mi se približavamo tome da uskoro budemo njihov partner broj jedan”, kazao je Vučić.

10.42 – Počelo obraćanje predsednika. Na samom početku čestitao je oboma na izboru pa rekao da su razgovarali o problemima u regionu, važnim infrastrukturnim projektima, putevima, kao i da su uskladili stavove i razmotrili političku situaciju, te situaciju na KiM o kojoj se sinoć satima razgovaralo s Briselom, do ponoći.

Predsednik je oboma poželeo uspeh i sreću u daljem radu kao i dobro zdravlje, pa naglasio da je dogovoreno da u izgradnji Memorijalnog kompleksa Donja Gradina Srbija ulestvuje sa 80 odsto troškova. Govorilo se i o HE Buk Bijela i aerodromu u Trebinju sa ciljem da se svi infrastrukturni projekti održe i završe i pored krize u svetu i velikog poskupljenja građevinskog materijala i troškova gradnje.

Potom su se javnosti obratili Cvijanovićeva i Dodik koji je rekao da će uskoro biti održane i sednice dveju vlada gde će se svi ovi dogovori biti operacionalizovani.

– Morao sam da obavestim predsednika Srbije da je Srpska ugrožena u BiH kad je reč o njenoj poziciji i ustavnim ovlašćenjima. BiH je za nas i dalje mora i moranje i kad to kažem znači da ukoliko se takvo ugrožavanje nastavi a postavke se ne vrate na Dejtonske, Srpska ne vidi razlog da dalje doprinosi BiH – rekao je Dodik naglasivši da se situacija, kako što je rekao i predsednik Vučić, usložnjava. Dodao je Srpska koliko to može svojim kapacitetima stoji iza našeg naroda na KiM i spremna je da pruži svaku pomoć.

Dodik je kazao da je Srpska kad je reč o NATO, iako se s njim sarađuje, protiv bilo kakvog ulaska u tu organizaciju. On je dodao je RS blokirana iz Sarajeva kad je reč o kapitalnim i važnim projektima za Srpsku poput HE Buk Bijela.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments