Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U amfiteatru Spens-a danas je održana i druga javna prezentacija Generalnog urbanističkog plana (GUP) na kojoj su građani i iznosili svoje primedbe i postavljali pitanja zaposlenima u “Urbanizmu”. 

I ovog puta prisutne su interesovale gotovo iste stvari iz GUP-a kao i na prethodnoj prezentaciji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Glavni problemi bili su Kamenička ada, stanje na Šodrošu, Velsčka staza, saobraćaj i zelenilo u gradu.

Međutim, ovim planom definisana su dva područja pod zaštitom prirode na Kameničkoj adi i Majevici, 68 hektara. Površina na Kameničkoj adi je, sa sadašnjih 24 hektara povećano na 55,4 hektara očuvanja šume bez nasipanja. Planirano je deo od 27 hektara kao park i sportski park uz Bukovački put i park od 11 hektara koji se planira uz Bulevar Evrope, kod ranžirne stanice. Donete su još neke novine kao što je tretiranje drvoreda i ozelenjavanje parkinga. Kod novih parkova pod zelenilom će morati da bude 70 posto površine, a minimun 50 posto pod krošnjama drveta kako bi pomoglo što kvalitetnijem vazduhu. Dečija igrališta i tereni moći će da zauzimaju 10 posto površine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Stručnjaci iz “Urbanizma” i danas su obrazložili šta je generalnim planom predviđeno na Kameničkoj adi i Šodrošu. Veslačka staza se pominje u planovima početkom 80-ih godina prošlog veka u plavljenom području. Međunarodna veslačka organizacija FISA traži od država da veslačke staze budu na branjenom području radi mogućnosti organizovanja takmičenja. Veslačka staza mora da bude dužine 2150 metara i širine 120 metara kako bi na njoj mogla da se održavaju međunarodna takmičenja. Šuma će ostati u plavljenom području i neće se dirati. Zavod za urbanizam je naručio dve studije kako ne bi došlo do ugrožavanja grada i njegovog odbrambenog sistema. Prvu studiju uradio je AD Vojvodina projekt sa FTN-om 2019. godine, a drugu Institut “Jaroslav Černi” prošle godine. Analizom podzemnih voda, koje su obuhvatale i nivoe podzemnih voda u poslednjih 40 godina, došlo se do zaključka da planirana veštačka staza neće imati nijedan negativni uticaj na podzemne vode. On bi imala povoljne uticaje na nivo podzemnih voda, ne samo u bližoj okolini, već i na Telepu i Limanu. Ona će dovesti do konstante podzemnih voda i držaće je pod kontrolom, bez oscilacija. Uz veslačku stazu planirana je i gradska plaža u dužini od 1.400 metara, sa nekoliko ugostiteljskih objekata.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prokomentarisao je u utorak prvu javnu prezentaciju dodavši da su javne prezentacije tu da se na njim čuje još neka argumentovana primedba.

-Veoma sam ponosan na činjenicu da je bila takva rasprava o strateškom urbanističkom dokumentu za grad Novi Sad. To nikada nije bilo i ko kaže neka vam pruži jedan dokaz da je bila takva javna rasprava. Imaćemo još dva puta to, a ja vas pitam kada je to bilo tako- izjavio je tada Vučević.

Sugrađane i sve zaniteresovane očekuje još jedna javna prezentacija u petak, 21. januara, u amfiteatru Spens-a od 10.00 časova.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar
16/01/2022 07:24

Pa ovako se to radi javna rasprava suočavanje argumenata i dodaje se do najboljeg resenja