Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić/Grad Novi Sad/Ilustracija

U deceniji za nama mapa puteva kroz Srbiju bitno je izmenjena. Nekada izrovarena saobraćajna mreža, prepuna rupa, krpljeni asfalt, nepostojanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, sve to sada pripada prošlosti. Srbija konačno može da se pohvali savremenom mrežom saobraćajnica koja je sada bogatija za 400 kilometara auto-puta i više od 2.000 obnovljenih magistralnih i regionalnih puteva, dok se trenutno radi na putnoj mreži vrednoj više milijardi evra.

Foto: facebook.com/Grad-po-meri-Novosađana

Izgradnja infrastrukturnih projekata i puteva od velikog je značaja za ekonomski razvoj jedne zemlje, a da dobri putevi značajno podižu kvalitet života građana, najbolje zna gradska uprava u Novom Sadu. U vojvođanskoj prestonici ulaganja u putnu infrastrukturu samo za poslednih desetak godina iznose čak 13 milijardi dinara, za puteve u dužini od 405 kilometara!

Vučević i njegov naslednik Đurić maksimalno ulagali u putnu ingfrastrukturu

Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku ističe da je “retko ko verovao da nakon decenijskog propadanja i pustoši koju je iza sebe ostavila vladavina Demokratske stranke stvari mogu da se promene na bolje u našem gradu”.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ipak, kontinuitet politike razvoja grada, aktuelne gradske vlasti koju je predvodio do nedavno sadašnji ministar Miloš Vučević, danas njegov naslednik gradonačelnik Milan Đurić, dali su rezultate na zavidnom nivou, naročito kada je u pitanju putna infrastruktura koja je ove godine doživela i svoj vrhunac – smatra Janjić.

Grad za radove u 25 ulica uložio milijardu dinara

Koliko su Grad i Pokrajina posvetili pažnje projektima putne infrastrukture, on ističe da najbolje svedoči činjenica o rekordno uloženim sredstvima za ovu godinu u visini od 2,2 milijarde dinara.

Foto: Grad Novi Sad

-Prethodnih dana završeni su radovi u 25 ulica u šta je uloženo oko milijardu dinara. Kada uzmemo u obzir da su putevi žile kucavice jednog grada, a da je Novi Sad grad sa najbržom tendencijom razvoja u Evropi, onda podatak da je u prethodnih 10 godina uloženo čak 13 milijardi dinara ide u prilog savesnog i uspešnog vođenja politike Grada u korist svih Novosađana- uveren je Janjić.

Đurić: Tokom ove godine urađeno je 128 pojedinačnih ulica i saobraćajnica u gradu

Upravo je gradonačelnik vojvođanske prestonice Milan Đurić potvrdio da je tokom ove godine Grad Novi Sad, uz pomoć Autonomne Pokrajine Vojvodine, imao rekordna sredstava za sređivanje kolovoza u iznosu od 2,2 milijarde dinara, kao i da je urađeno 60 kilometara saobraćajnica, a utrošeno oko 55.000 tona asfalta.

Foto: Grad Novi Sad

On je naglasio da je proces jednog od najkapitalnijih projekata u Srpskoj Atini pri kraju, a da su za rekonstrukciju ostale još tri ulice.

-Završili smo jedan od najvažnijih i najkapitalnijih projekata gde smo od AP Vojvodine dobili rebalans u budžetu od 800 miliona dinara. Ukupno je 26 kilometara novosadskih ulica asfaltirano u ovom projektu, u ovoj godini nikada više nije bilo opredeljeno sredstava za putnu privredu, ukupno 2,2 milijarde dinara. Struka je davala predloge da se rešavaju ulazni pravci koji su najfrekventniji, kao i bulevare – rekao je Đirić i precizirao da je ove godine urađeno 128 pojedinačnih ulica i saobraćajnica u gradu, a planovi su da se i istom ritmu i nastavi naredne godine:

-Budžetom za 2023. godinu Grad Novi Sad je opredelio milijardu dinara, a Pokrajina je opredelila da nam pomogne sa 500 miliona dinara za putnu privredu – naveo je Đurić.

Foto: Grad Novi Sad

GRAD NOVI SAD ZAVRŠIO VEĆINU SAOBRAĆAJNICA: Ove godine uloženo 800 miliona dinara u radove

Nekadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su u septembru sporazum kojim je Pokrajina izdvojila 800 miliona dinara za putnu infrastrukturu 20 ulica u Novom Sadu, među kojima su se našle neke od najvažnijih saobraćajnica. Vučević je tada istakao da je ovo najveće pojedinačno ulaganje u poslednje tri decenije u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U proteklih deset godina za sanaciju i rekonstrukciju saobraćajnih površina uloženo je čak 13 milijardi dinara, a ove godine ostvaren je rekordni budžet za putnu privredu, koji je opredeljen za unapređenje bezbednosti saobraćaja održavanjem oko 20 kilometara saobraćajnica u samom gradu, ali i prigradskim naseljima.

Grad Novi Sad će i u narednom periodu nastaviti da obezbeđuje sredstva za unapređenje putne infrastrukture, pri čemu će se akcenat staviti na rekonstrukciju prioritetnih i izrazito frekventnih saobraćajnica, poput Bulevara oslobođenja.

Foto: Grad Novi Sad

Do sada su završeni radovi na sledećim saobraćajnicama:

 1. Ulica Bajči Žilinskog (krak paralelno sa Putem šajkaškog odreda prema Tempu),
 2. Bulevar Mihajla Pupina (od Žarka Zrenjanina do mosta),
 3. Trg neznanog junaka (popravka kamene kocke),
 4. Beogradski kej (od Žeželjevog mosta do Danubiusa),
 5. Ulica Ilariona Ruvarca,
 6. Veternik Ulica kralja Petra I, od Tome Maksimovića do Jelene Redžepi,
 7. Sonje Marinković u Sremskoj Kamenici (od Majora Tepića do Pudarske),
 8. Ulici Dr Ketrin Mekfeil u Sremskoj Kamenici (od „Sunca“ do Ulice Sonje Marinković),
 9. Ulica Majora Tepića u Sremskoj Kamenici,
 10. Senteleki Kornela,
 11. Artiljevski put u Sremskoj Kamenici,
 12. Grigovački put u Sremskoj Kamenici,
 13. Ulica Janka Čmelika (od Ulice Branka Bajića do Hadži Ruvimove),
 14. Ulica Hajduk Veljkova (od Ulice Novosadskog sajma do Bulevara kralja Petra I),
 15. Ulica Doža Đerđa (prvi deo),
 16. Ulica Melhiora Erdujheljija,
 17. Vojvođanska ulica,
 18. Ulica Ćirila i Metodija,
 19. Futoški put od Bulevara kneza Miloša do Bulevara Slobodana Jovanovića (obe kolovozne trake) – završene kompletno dve faze,
 20. Bulevaru Jovana Dučića (od Kneza Miloša do Bate Brkića),
 21. Futoški put (od Vršačke do Bulevara Evrope, sa raskrsnicom) – desna strana u smeru prema gradu,
 22. Bulevar Jovana Dučića (od Bate Brkića do Bulevara Slobodana Jovanovića) – usled kiše nije izvršeno obeležavanje horizontalne saobraćajne signalizacije, biće završeno u ponedeljak 07. novembra,
 23. Futoški put od Bulevara Slobodana Jovanovića do Bulevara Evrope – III faza,
 24. Ulica Doža Đerđa (drugi deo),
 25. Put Dr Goldmana u Sremskoj Kamenici (od kružnog toka do Ulice Dinka Šimunovića). Saobraćaj će se odvijati dvosmerno na jednoj kolovoznoj traci,
 26. Ulica Skojevska i Ulica Gogoljeva u Sremskoj Kamenici. Saobraćaj će biti obustavljen, samo dok se budu izvodili radovi na asfaltiranju,
 27. Futoški put (deonica od Bulevara Evrope do Ulice cara Dušana – desna strana gledano u smeru prema gradu). Saobraćaj će se odvijati dvosmerno na suprotnoj kolovoznoj traci.
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
17/12/2022 10:32

Jedna stara narodna izreka kaze usta moja hvalite me, pametnom dosta 🙂

Jovan
17/12/2022 10:42

Samo jos da nabave okrugle valjke umesto dosadasnjih kockastih i bice jos bolje.. Eno Futoska ulica sa novim asfaltom i osecajem voznje kao po kaldrmi..

BeastNS
17/12/2022 10:48

Nemojte ljudi više tako ako boga znate, većina što je odrađena samo zamaskirano. Na proleće će se sve pokazati.

Ns.1
17/12/2022 15:57

Ako se pod “ovako se vodi grad”podrazumeva asfaltiranje puta od kruznog toka kod rafinerije pa prema Šangaju a onda nakon tri meseca kopanje istog da bi se uradila kanalizacija onda svaka cast ali tako se ne vodi grad vec peru pare!!!