Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Reporteri NS uživo ušli su u postrojenje i izbliza snimili proces pretvaranja suvišnog otpada u vrednu sirovinu

Novi Sad je jedini grad u Srbijji koji ima postrojenje za preradu zelenog otpada, vredno preko 740 hiljada evra, a koje je finansirao grad Novi Sad i ambasada Nemačke u Srbiji.

Sva trava koja se pokosi, lišće, baštenski otpad, umesto da završi kao smeće na deponiji koristiće se za ozelenjavanje grada, tako što će biti prerađeni u kompost. Reporteri NS uživo ušli su u postrojenje i izbliza snimili proces pretvaranja suvišnog otpada u vrednu sirovinu.

NIŠTA NE IDE NA DEPONIJU

Rukovodilac odeljenja proizvodnje Danijela Andrić rekla je za NS Uživo da JKP “Zelenilo” održava više od 530 hektara zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima.

-Količina biootpada je velika, a deponovana je na gradskoj deponiji. Ta biomasa zauzima veliku površinu i pravi izvor patogenih mikroorganizama koji zagađuju vazduh, okolinu i vodu, jer atmosferske vode koje prolaze kroz biootpad remete kvalitet- kazala je Andrić.

Projekat je realizovan u decembru 2020. godine i obuhvata površinu od 10.000 kvadratnih metara, koja je dovoljna da se preradi 5.000 tona biomase na godišnjem nivou.

JKP “Zelenilo” održava više od 530 hektara zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

ZAŠTIĆENA PRIRODA

Zelenilo sada ovu biomasu donosi na kompostno polje gde će biti prerađena, pretvorena u sirovinu za proizvodnju jednog od najkvalitetnijih organskih proizvoda. Biomasa se usitnjava posebnim mašinama drobilicama gde se usitnjavaju grane i formiraju se redovi na betonskoj podlozi, gde se dodaju trava i lišće.

Grad je za kompostno polje izdvojio 40 miliona dinara, a nemačka ambasada gotovo 400.000 evra

-Podloga mora da bude čvrsta zbog ocednih voda, odnosno viška vode koja nastaje u redovima gde se meša biootpad. Realizacijom projekta jako se brinulo o zaštiti životne sredine i njenom očuvanju- naglasila je sagovornica.

Drobilicama se usitnjavaju grane i formiraju se redovi na betonskoj podlozi, gde se dodaju trava i lišće; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

UŠTEDE I ZARADE

Stalnim prevrtanjem formiranih redova temperatura se smanjuje, dolazi se do kontakta sa vazduhom i proces truljenja organske materije je brži i kontrolisaniji. Iako je betonska podloga na otvorenom, JKP “Zelenilo” neće imati probleme ni tokom zime i snežnih uslova- projektom su obuhvaćene i takozvane prekrivke.

Postrojenje zahvata površinu od 10.000 kvadratnih metara, koja je dovoljna da se preradi 5.000 tona biomase na godišnjem nivou; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Upotreba komposta je višestruka. Preporuka je da se koristi u poljoprivrednoj proizvodnji, koju mi zapravo imamo, a jedna od najvažnijih stvari jeste upotreba komposta za poboljšavanje kvaliteta zemljišta. Nadamo se da ćemo se proizvodnjom komposta sve više i više baviti i radićemo da taj kompost bude sertifikovan sa svim uputstvima gde i u kojoj meri može da se koristi- istakla je Andrić.

Grad je za kompostno polje izdvojio 40 miliona dinara, a nemačka ambasada gotovo 400.000 evra.

Ivona Karan

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Stanka
11/07/2021 14:33

Ako skupljaju travu, zbog cega su trotoari i biciklisticke staze pune kosene trave, dok kose zelene a kada se osusi zute? Sve deluje jako prljavo.