Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice počela je izgradnja turbo kružnog toka sa pratećom infrastrukturom i javnom rasvetom.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U periodu od 20. do 23. februara za saobraćaj će biti zatvorena krajnja desna traka na Bulevaru cara Lazara, u dužini od 110 metara, na deonici od Fruškogorske ulice do TC „Promenada“.

Gradnja “turbo” kružne raskrsnice trajaće devet meseci. Gradiće je kompanije “Put-invest”, “Montop Pro”, “Energotehnika-Južna Bačka” i “Tecton Geosystems”, koji su bili jedini ponuđači na tenderu Uprave za gređevinsko zemljište i investicije.

Foto: Printscreen/Youtube/Amersfoort Turbo Roundabout

Radovi će koštati preko 330 miliona dinara, odnosno skoro 3 miliona evra.

Ova vrsta kružnog toka razvijena je u Holandiji 2000. godine.

Podsetimo, novi “turbo” kružni tok će u svom središtu imati spomenik, najverovatnije Nikoli Tesli. Ova raskrsnica bi trebalo da ubrza protok saobraćaja, jer više neće biti semafora.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Djole
20/02/2023 14:19

9 meseci lelee

SNS Uzivo
20/02/2023 14:47

Kako rade druge projekte, npr Partizansku, nemojte se cuditi ako to bude godina, dve godine. Recimo prugu na najvaznijem pravcu Bg do NS nismo imali 3,5 godine, mislim samo kazem 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
Vidoje
20/02/2023 21:23
Reply to  SNS Uzivo

Pa kako si mislio da je bude kad se cela rekonstruisala za potrebe sokola? Pre uvodjenja brzog voza svakako niko nije ni putovao prugom…

D. Lukić, dipl. inž. saobraćaja
20/02/2023 16:05

Tačno je, da su u Holandiji početkom 21. veka osmislili »turbo« kružni tok, poznat i kao »spiralni« kružni tok, kao i da je Ljubljana pre skoro 15 godina dobila svoj prvi »turbo« kružni tok; Tomačevo. U međuvremenu su slovenci malo modifikovali holandsko rešenje tako da danas u Sloveniji postoji trocifren broj »turbo« kružnih tokova i svaki dan ih je sve više. U Ljubljani samo na jednoj ulici; Letališka cesta koja je dužine oko 2,6km, ima sedam (7) »turbo« kružnih tokova. Pošto Ljubljana objavljuje i konačne cene izgradnje infrastrukture, a tu spada i izgradnja »turbo« kružnih tokova, neću da pogrešim ako… Učitaj još »