Foto: Sputnik / Milenko Kovačević

Veliki dvorac je izgrađen polovinom 19. veka, odnosno 1826. godine. Nažalost, kada je veliki požar 1912. godine zahvatio dvorac izgoreo je krov, pa je nove nacrte uradio vrhunski arhitekta i sportista Momčilo Tapavica.

Tako više od 100 godina stoji isti krov, pa je i uprkos manjim popravkama 2009. godine, počeo da propada i prokišnjava, tako nanoseći štetu celokupnom enterijeru i jedinstvenim parketom versajskog tipa.

Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, obezbedio je novčana sredstva za delimičnu rekonstrukciju krova na Velikom dvorcu, koja obuhvata građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove.

Foto: Vikipedija

Trenutno su u toku radovi limarski radovi na krovu, pri čemu će biti urađena kompletna zamena oluka, okapnica oko dimnjaka, limenih uvala i limenog krovića trema. Konzervatorsko-restauratorskim radovima obuhvaćeni su radovi na krovnoj atici sa dekorativnim poljima, vaze i urne sa postoljem.

Tokom 2023. godine planirana je druga faza radova, koja će obuhvatiti radove na fasadi, enterijeru, stepeništu i srušenom zidiću na pristupnoj rampi.

Paralelno sa ovim radovima u toku su konzervatorsko-restauratorski radovi na nameštaju i predmetima primenjene umetnosti, a na osnovu projekata za koje je Muzej Vojvodine dobio sredstva putem konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Po završetku obnove Muzej Vojvodine će napraviti stalnu postavku.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments