FOTO: PRINTSCREEN/KOSOVO ONLAJN

Po nalogu SAD, Priština je za 30 dana odložila primenu odluke o preregistraciji vozila i uvođenju deklaracijskih listova umesto srpskih ličnih karata. Reporter RTS-a javlja da je počelo uklanjanje barikada koje su Srbi postavili u znak protesta. Na Merdaru saobraćaj funkcioniše normalno, ali se svima sa srpskim ličnim kartama izdaju propratni papiri. Širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana ovog jutra osvanuli plakati i bilbordi sa parolama “Ovo je ZSO”.

Počelo uklanjanje barikada

Reporter RTS -a javlja da je počelo uklanjanje barikada sa svih glavni i sporednih putnih pravaca na severu KiM, pomeraju se kamioni kako bi se omogućio saobraćaj.

Okupljeni Srbi su se razišili sa mesta barikada i za sat dva se očekuje da se putevi u potpunosti odblokiraju, kako bi administrativni prelazi Jarinje i Brnjak ponovo profunkcionisali.

Po nalogu SAD, vlada privremenih prištinskih institucija odlučila je da za 30 dana odloži primenu odluke o ličnim dokumentima i preregistraciji vozila, koja je trebalo da stupi na snagu u ponoć.

Kako je saopšteno iz Prištine, ove mere će biti odložene do 1. septembra, ukoliko budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

U mestu Rudare se okupljaju građani

U mestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana, koji su došli da protestuju protiv odluka Prištine o ličnim kartama i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja izveštač Tanjuga.

Barikada se sastoji od više kamiona sa peskom, isprečenih sa obe strane puta i građana koji stoje između njih.

U Kosovskoj Mitrovici i duž puta, kao i u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku mogu se videti bilbordi i plakati “Ovo je ZSO”.

Petković: Noć prošla mirno, ali u atmosferi napetosti

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je noć na severu Kosmeta protekla mirno, ali u atmosferi napetosti.

Priština je htela da izazove sukobe, da se obračuna sa srpskim narodom, koji samo brani svoje pravo na opstanak, rekao je Petković. Poručuje da Srbi žele mir i stabilnost, ali da im je “dozlogrdilo da trpe teror Aljbina Kurtija”.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments