Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Festival “BLISKO!” spoj je najprepoznatljivijih imena kamerne scene, od 23. do 26. novembra u Gradskoj Koncertnoj Dvoranina kroz pet koncerata Novosađani će biti u prilici da čuju neka od najlepših i najzahtevnijih dela klasičnog repertoara kamerne muzike

Stefan Milenković udružuje snage sa svojim kolegama iz 14 zemalja sveta, među kojima su i njegovi dugogodišnji prijatelji iz Hrvatske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Francuske.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Veliko nam je zadovoljstvo što možemo da predstavimo ovaj festival, kamerne muzike “Blisko” jer je to cela suština, to je taj jedan blizak odnos, koji imamo jedni sa drugima. Kamerna muzika je fundament za sve druge muzike, temelj za bilo koju karijeru, većeg kalibra. Neophodno je da si u stanju da sviraš, slušaš i vodiš konverzaciju sa kolegama na sceni. Meni je posebno zadovoljstvo jer to nije samo muzika, već i druženje. Svaki festival je prilika za nas koji na neki način čeznemo za rutinom da se družimo, da imamo probe zajedno, da idemo na obroke zajedno – sve to stvara prijateljstvo koje traje čitav život – istako je Milenković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ono što je Milenković posebno naglasio to je raspored koncerata, on govori da će za vreme prikazivanja naše reperezentacije na Svetskom prvenstu koncert tog dana biti održan ranije.

– Obratite pažnju na početke koncerata, nisu svi u isto vreme, sutra je u 20.00 časova, a prekosutra zbog utakmice koji ćemo svi da gledamo, koncert početi u 18.00 časova – kroz smeh je rekao violinista.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na drugom koncertu, nastupaće samo gudači, a tom koncertu pridružiće se i dvoje maldih.

– Jedan od koncepta iza ovog festivala je bude i platforma za mlade umetnike. Cilj je da ih podržimo da im damo priliku da nastupaju i sviraju sa nama, jer to i nama daje dodatnu energiju ,a za njih nadamo se lepo iskustvo – istako je Milenković.

Treći koncert je u 20.00 časova, a poslednjeg dana 26. novembra dolazi Đuzepe Albaneze jedan od vodećih italijanskih pijanista. A tog dana u 17.00 časova biće održan poseban koncert, posvećen Evropskoj prestonici kulture, odnosno saradnji Novog Sada i Nove Gorice kao budućeg predstavnika Evropske kulture.

Radovan Vlatković, hornista, govori da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je će učestvovati na festivalu i poželeo dugu tradiciju, da se održava često i da mladi i starija publika ovde nađe svoje mesto.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Mi kao muzičari se osećamo kao deo porodice, bez obzira na godine kao i na zemlje iz koje dolazimo. Ono što mi osećamo na bini u najsrećnijim momentima na koncertima, ako sve bude tako dobro, a zavisi i od publike koliko je ona dostupna i otvorena i spremna za muzičku avanturu – istakao je Vlatković.

Uputio je veliče čestitke Milenkoviću i istakao da je Koncertna dvorana obogatila muzički život u Novom Sadu na fantastičan način i to će značiti za budućnost grada.

Lidija Bizjak, profesorka klavira na Konzervatorijumu u Parizu ističe da su festivali ovog tipa izuzetno bitni za naše društvo

– Ova inicijativa je dobra i pruža mogućnost da deca i studenti koji započinju svoju karijeru čuju dela koja nikad do sada nisu izvođena na našim prostorima, te će na ovom festivalu imati srpsku premijeru – objašnjava Lidija Bizjak.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U okviru pet koncerata, publika će, osim Stefana Milenkovića, Radovana Vlahovića i Lidiju Bizjak na sceni imati priliku da čuje Ognjena Popovića (klarinet), Dmitrija Kouzova (violončelo), Jožefa Bisaka (viola), Roberta Lakotoša (violina), Gaja Ben-Zionija (viola), Đuzepea Albanezea (klavir), Valentinu Daneleon (violina), Marka Miletića (violončelo), Marka Hatlaka (harmonika), Sofiju Glavičić (violina) i Oliveru Mitrović (violina).

Festival Blisko! za četiri dana prati pet koncerata, a sve dodatne informacije o koncertu se mogu dobiti na sajtu, sala.rs.

Ulaznice za ovaj multimedijalni nastup već su u prodaji.

Zorica Topić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
mrki
23/11/2022 09:42

A odakle vam to da ćemo svi gledati fudbal u 8, zabole me za fudbal i sport…..