Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od ponedeljka, 28. novembra, počinje treća faza obnove Mosta slobode, a radovi će se najpre obavljati na pešačkoj stazi ka Sremskoj Kamenici, pri čemu će biti zatvorena zaustavna traka na toj deonici. 

Foto: wikipedia.rs

Radovi, koji će se izvoditi do septembra 2023. godine, podrazumevaće antikorozivnu zaštitu, uklanjanje postojećih i ugradnju novih dilatacionih spojnica, obnovu spiralnih stepenica i pešačkih staza, kao i uklanjanje rastinja i šiblja.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je za te svrhe opredelila 35,9 miliona dinara.

Na konkursu pobedio Hajdinov predlog

Inženjer Milan Bajić, čovek je koji je bio uključen u istraživačke radove i pripremu za građenje Mosta slobode u Novom Sadu. Bajić, koji je radio u “Urbisu” i Pokrajinskom Izvršnom veću, a ostao upamćen kao čovek koji je izdao upotrebnu dozvolu za “kičmu” Novog Sada – Most slobode, za naš portal prisetio se i kako je tada tekla gradnja mosta i napravio paralelu sa današnjim vremenom.

Foto: Istorijski arhiv Grada Novog Sada

-To je proces koji je trajao 3-4 godine. Ispitivali smo korito Dunava, padine, opasnost od potencijalnog klizišta. Kada je to završeno, raspisan je konkurs za idejno rešenje. Javili su se preduzeće “Mostogradnja” i čuveni profesor Nikola Hajdin sa Građevinskog fakulteta, koji je poslao svoje rešenje po ugledu na dva mosta koga su gradili Nemci u Duisburgu i Dizeldorfu. Potom smo profesor Hajdin i ja otišli u Nemačku kao bi i videli te mostove. Formirana je Komisija sa zadatkom da odabere rešnje, i pobedio je Hajdinov predlog. Projekat je radio Institut “Kirilo Savić”, objavljena je međuardna licitacija za gradnu na koju se prijavilo 14 firmi, ali je na kraju “Mostogradnja” uzela kooperante iz Mađarske koji su bili 27 odsto jefitiniji. Hajdin je insisitirao da raspon između stubova bude veći za dva metra nego kod Nemaca, pa je naš most ušao u Ginisovu knjigu rekorda – priseća se Bajić.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
stevica živković
25/11/2022 18:28

bravo ing. milane bajiću bivši zamenik. gradonačelnika ns sve radjeno po propisu,da je danas tako ….stari novosadjanin…

KAKOTAKO
26/11/2022 00:56

Zasto ne moze prvo da se napravi novi most pa onda da se rekonstruise stari????