Foto P. Milošević
Bliži se nova školska godina. Školarce čeka novo gradivo, a roditelje novi troškovi. Poskupljenje koje je evidentno u gotovo svim domenima nije se odrazilo na komplete novih udžbenika u Zavodu čija je cena i ove godine nepromenjena, dok su polovni udžbenici znatno poskupeli.

Kako za NS Uživo ističu iz Zavoda za udžbenike, komplet knjiga do četvrtog razreda osnovne škole staje oko 7 hiljada dinara, dok je za više razrede potrebno izdvojiti znatno više novca, do 20 hiljada dinara. Na ovu cifru neophodno je dodati još nekoliko hiljada dinara za sveske i ostali školske pribor.

-Intenzitet kupovine još nije dostigao vrhunac. Roditelji verovatno čekaju da se još malo približi početak školske godine. U Zavodu trenutno nisu gužve, udžbenika ima dovoljno za sve osnovce i srednjoškolce, a cene nismo menjali već nekoliko godina, čak su prošle godine korigovane na nešto niže – rekla je Dobrila Jovičić, viši saradnik za poslove marketninga u Zavodu za udžbenike.

Foto: Radio Vrbovec
Poskupeli polovni udženici

I novosadske prodavnice polovnih udžbenika uveliko snabdevaju buduće školarce za predstojeću školsku godinu. Kako kažu, prodaja ide nešto slabije u odnosu na prethodne godine. Iako se glavni „pik“ očekuje prve nedelje septembra, kao glavni razlog smanjenog obima posla navode evidentno poskupljenje.

-Prethodnih godina je bila intenzivnija prodaja u ovo vreme. Cene su različite za osnovce i srednjoškolce. Udžbenici za osnovnu školu su od 290 do 590, dok su za srednju malo skuplji, od 490 do 690 dinara.

Foto: Zorana Jevtić

Kao glavni razlog za povećane cene polovnih udžbenika navode što su skočile i cene novih udžbenika, samim tim je i otkupna cena veća.

Dodaju i da je prošle godine došlo do prvog talasa poskupljenja, a ove godine su dodatno poskupeli. Takođe, konačna cena za komplete novih knjiga za roditelje koji poručuju preko škole i dalje nije formirana, te se očekuje da poslednja rata bude nešto viša od prethodnih.

Iz Zavoda za udžbenike, kao i iz prodavnica sa polovnim nastavnim sredstvima apeluju na sve roditelje i đake da u kupovinu obavezno dođu sa spiskom potrebnih knjiga sa svim izdavačima, kao i da iskoriste baš ovo vreme za kupovinu, jer je početak septembra rezervisan za velike gužve u prodajnim objektima.

Sanja Kužet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
16/08/2022 14:28

Kako nam samo dobro ide! 🙂