Foto: parlament.gov.rs

Predsednik Srbije prisustvovaće danas trećoj posebnoj Skupštini Srbije o Kosovu i Metohiji, koja počinje u 10.00 časova. On je ranije izjavio da bi bilo dobro da se na današnjoj sednici postigne što veće jedinstvo, ali da u to ne veruje.

U izveštaju koji će se naći pred poslanicima ističe se da je u periodu od septembra do januara došlo do eskalacije krize, kao i sistemske diskriminacije i nasilja prema Srbima na KiM, te ocenjuje da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Navodi se i da Beograd neće odustati od zahteva da Zajednica srpskih opština bude hitno formirana, kao i da će Vlada Srbije i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbednosti srpskog naroda u pokrajini, kao i na zaštitu srpskih nacionalnih interesa.

Ocenjuje se i da su Beograd u proteklom periodu, posrednici EU i drugi relevantni međunarodni subjekti okarakterisali kao konstruktivnu stranu u svim kriznim situacijama.

Uoči sednice Skupštine Srbije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da formiranje Zajednice srpskih opština nije moguće jer je, kako kaže, protivno kosovskom ustavu. Poručio je i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine.

 
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments