Foto: Screenshot RTS

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se danas na posebnoj sednici Skupštine Srbije i podneo “Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini”, od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

-Kada je nešto za naciju bolno onda treba da se pristupa odgovorno. Treba prevazići sve razlike. Narodna skupština Republike Srbije je mesto gde se razgovor o ovakvom pitanju može voditi dubinski. Sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući da bez tih mitova ne bismo na ovakav način ni opstajali, ali isto tako da izbegnemo sunovrat i opasnosti koje neretko u prošlosti nismo uspevali. Isto je i sa KiM. Tamo na tom našem prostoru treba da pronađemo život za Srbe i isto tako za Albance. Sve drugo vodi nas ka još jednom gubitku i pustim snovima. Mislim da je veoma važno da u politici ljudima ponudimo ono što je realno i ono što je moguće, jer od dodvoravanja narodu mnogo je važnije da uradimo ono što možemo. A prostor je takav da su nam mogućnosti za napredak oskudne, a šanse da odemo u ambis jednostavne i ako bismo se služili pogrešnom politikom prilično izvesne.

Predsednik je istakao da se državna politika, kada se radi o KiM, vodi između željenog i mogućeg, iako su želje većine građana i dalje nerealne i maksimalističke, dok su mogućnosti oskudne.

-Želim nekoliko podataka da podsetim ljude u Srbiji. Godine 1871. neposredno pre sticanje nezavisnosti, bilo je 64 posto Srba. Jednako su veliki gubici bili 1907, 1908. i 1909. godine. Ponovo su nam se Albanci svetili tokom Drugom svetskog rata, uz nacističku produktu. Imali 1939. godine 34 procenta srpskog življa. Uvek je to bila borba za teritoriju. Nekada smo pobeđivali mi, nekada drugi. Zapadni faktori uvek bi čvrsto stajali na pozicijama protiv Srba. Do 1991. godine smo sa 27 posto pali na 11 posto srpskog življa. Godine 2000. sedam posto, a po poslednjim procenama je između šest i po i sedam posto, odnosno 100.000 Srba na prostoru KiM. Da znamo šta to čuvamo na Kosovu i Metohiji, a to su ljudi. Devedesetih godina smo pokušali nešto da učinimo, a ti događaji su nas doveli do velike tragedije. Do siromašenja i odlaska uz zemlje. Istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali od te ambicije ne bi trebalo odustati. Nad Ustavom sam se zakleo da Republika Srbije neće ni posredno ni neposredno priznati jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državni integritet.

Vučić je zamolio sve građane Republike Srbije da budu racionalni, da znamo šta je to što je moguće i realno, te da se našoj deci ne ostavljaju svi probleme sa kojima se danas suočavamo.

– Želim da kažem da imamo sve veće prisustvo specijalnih snaga Prištine i oklopnih vozila. Ovde ne postoji veštačko stvaranje krize sa srpske strane. Opasnost je, uveravam vas, bliska, objektivna i ozbiljna. O tome mogu da vam najbolje posvedoče Srbi i institucije sa KiM koji su danas tu sa nama. Naša opredeljenost nikada nije bila samodeklarativna, ne iz straha zbogz 3.700 NATO vojnika, ima nas više, ali moramo nda razmišljamo o ljudima koji žive u Novom Sadu, Nišu, Subotici i Kragujevcu. Posedujemo više pameti i mudrosti i da uradimo sve što je u našoj moći za mir i naš narod, jer ukoliko bi došlo do sukoba to bi bila katastrofa za celu Srbiju. Pre nešto manje od godinu dana uspeli smo da obuzdamo krizu koju je Priština stvorila o tablicama, o upotrebi nalepnica. Međutim, Priština je brutalno prekršila sporazum 29. juna ove godine, o preregistraciji na RKS tablice. Republika Kosovo tablice. Važno postignuće dijaloga jeste da smo uspeli da se izborimo za Srbe i odbranimo pravo na upotrebu srpskih ličnih karata.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNSUzivo
13/09/2022 12:28

Neposredno vec jeste. A vi kako te?

SNS Uzivo
13/09/2022 14:41

Sto bi rekli klinci ludilo mozga…