Foto: Eurovision Universe

Pevanjem je počela da se bavi profesionalno samo godinu dana pre nego što je otišla na Pesmu Evrovizije 1961. godine. Dvadeset godina kasnije povlači se sa muzičke scene i počinje da piše poeziju, da bi početkom devedesetih izdala svoju knjigu. Preminula je 2020.godine. Ona se zvala Ljiljana Petrović.

Ljiljana je Jugoslaviju predstavljala na Pesmi Evrovizije 1961. godine, s pesmom “Neke davne zvezde”, u francuskom gradu Kanu. Ujedno, ona je bila prva predstavnica tadašnje republike na prestižnom takmičenju.

Njena pesma pobrala je simpatije žirija i publike, te Ljiljana osvaja sedmu poziciju od ukupno 16 izvođača. Bila je i prva predstavnica jedne socijalističke zemlje na ovom takmičenju.

U jednom intervjuu, koji je preneo Yugopapir, Ljiljana je izjavila da ih je na Evroviziju pratio i Miroslav Mika Antić, koji joj je dao savet da “kao predstavnica jedne socijalističke zemlje na scenu treba da izađe skromno, a ne kao božićna jelka”.

Bavila se pisanjem haiku poezije i izdala je knjigu 1991. godine. Ljiljana Petrović preminula je u Novom Sadu, u februaru 2020. godine, gde je i sahranjena.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments