Foto: kurir.rs

– Pročitaću danas ceo aneks i ukazati na pravnu prirodu, ukazaću i na sve što se događa ne samo u vezi s KiM. Govoriću ozbiljno kao predsednik, kao i o lažima koje su se pojavljivale prethodnih dana. Prvo ću pročitati ceo aneks i objasniću šta je to o čemu smo se mi usaglasili a o čemu ne.

“Zašto nisam ništa potpisao”, zato što je Srbija međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država…

Ovo nam u situaciji u kojoj se nalazimo nije teško, ali teže još dolazi za pola godine. Ono što je važno jeste što više ne zavisimo od dobre volje Prištine. Zašto nisam potpisao? Zbog više stvari. Srbija je međunarodno priznata država a za mene tzv. Republika Kosovo nije međunarodno priznata država… Ali ja posle svakog samita i susreta nedvosmisleno govorim o crvenim linijama a u kojoj je reč da ne priznajemo “Kosovo” i da smo protiv njihovog prijema u UN. Zato nisam ništa potpisao! Potom je pročitao Član 3 Bečke konvencije a potom objasnio da je namerno izbegavao termine na engleskom koji znače prihvatanje i slično, ali da ćemo raditi na implementaciji.

– Vodio sam računa o svakoj izgovorenoj reči – rekao je predsednik.

Predsednik je potom obrazložio da ništa nije potpisao pre svega zato što je Srbija priznata država, a dok Kosovo nije priznata država.

– Nisam potpisao jer ne želim da pravim međunarodno-pravne sporazumom sa Kosovom, pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovaram, teško je dokazati da sporazum postoji bez potpisa, ali ja na svakom mestu nedosmisleno govorim o crvenim linijama Srbije koji se odnose na nedvosmisleno nepriznavanje Kosova.

 Predsednik se dotakao i teme nestalih i rekao da se prištinska strana iživljavala sa zahtevima jer je govorila o tzv. prisilnom nestanku.

– Iza svega postoji neki trik, a to je terminologija koja bi vodila do odgovornosti Srbije i pitanja ratne odštete – rekao je predsednik pomenuvši brojku od 3.200 nestalih.

– Sada znamo da od onoga što mi budemo radili i po ovom pitanju zavisiće naši evropski put. Ne mislim da ćemo ga završiti za 3-4 godine. Ja sam predsednik koji mora da vodi računa o državi i njenim interesima. Pošto imam celinu slike, dobro razumem šta je to šta je potrebno da uradimo, smatram da je važno da budemo na evropskom putu. Dodao je i da će u narednim danima pozvati sve na konsultacije.

Juče smo menjali tekst 12 puta

Vučić je rekao da je važno da budemo na evropskom putu, a da čuvamo državne i nacionalne interese. Zahvalio se i svima iz Predsedništva jer se svaka reč merila, zvani su profesori za konsultacije… Pomenuo je i koliko je puta išao gore-dole,

– Menjali smo tekst sporazuma, sva sreća pa su pregovori trajali 12 sati a tu je moja prednost za razliku od drugih jer sam izdržljiviji. Sve što duže traje, moja koncentracija je sve bolja…

– Problem je kad traje 2-3 sata. Važno je da se sada krene, to je srpski upravljački tim, moraće da iznese na najvišem nivou dijaloga svoj predlog, ići ćemo sa tim, kako će sve to ići, videćemo. Dalje nema nikakvih obaveza za nas. Za nas je mnogo važnije da kreiramo ambijent u kom će Srbi na KiM biti bezbedni, naš narod svuda gde živi da ima mir i da sačuvamo državu i poštujemo Ustav Srbije.

– Samo o jučerašnjem danu bih mogao da napišem 300 stranica, ne kažem da je moja reč jezgrovita ili dobro sročena, ali bih mogao toliko stranica da napišem. Imamo dosta vremena da razmislimo šta je to što želimo sa sobom i u regionu i da radimo na ubrzanom napretku naše ekonomije.

– Nama je potrebna ZSO svuda gde ljudi živi, i za Srbe južno od Ibra koji doslovno žive u getu, a onda albanski predstavnici kažu ne i kažu da žele to da formiraju na 3 stuba: u skladu sa “ustavom Kosova”, jednostranoj izjavi Federike Mogerini Isi Mustafi, i novinskom tekstu Gabrijela Eskobara i Dereka Šolea?!

– Ni od koga ništa ne krijem, zato vam govorim svaki detalj – dodao je Vučić koji je rekao da su celo veče insistirali “’Ajde Vučiću potpiši”.

– Tamo gde ima jedna plata, kada se poveća na 20.000, lakše će preživeti. To je socijalna pomoć, za ljude koji ne mogu da rade u školama, vrtićima, bolnicama. Ja mislim da je ovo važna i velika podrška za njih. Već za dva meseca primiće prvu uvećanu socijalnu pomoć.

– Uskoro ću posetiti Kosovo i Metohiju – rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da je za nas važno što se ZSO pominje u prethodnom procesu dijaloga za šta mi imamo potpise iz prethodnih godina, na nekima su Tačijevi, ali imamo potpise.

“Ne zanima nas Ahtisarijev plan”

Predsednik je dodao da je Kurti juče došao i rekao mi imamo Ahtisarijev plan na šta smo rekli da mi taj plan nismo prihvatili i da on nema nikakve veze ali imamo potpise do kojih je došlo u prethodnom procesu dijaloga u Briselu.

Najavio svoju skoru posetu KiM, sastanak s ljudima s KiM i povećanje socijalne pomoći ljudima na KiM. Predsednik je rekao da 5.607 ljudi, Srba i Roma na KiM, koji primaju državnu socijalnu pomoć Srbije, sada im se ta socijalna kategorija – socijalna pomoć povećava sa 11.000 na 20.000 dinara.

– Imaćemo uskoro razgovore sa predstavnicima naroda sa Kosova i Metohije, do juna ću probati da posetim Kosovo na dan-dva, da razgovaram sa narodom da vidimo šta još da pomognemo, rekao je Vučić.

On je dodao da će formiranje Zajednice srpskih opština biti važno ukoliko na primer postoji volja da se izgradi put sa četiri trake od Kosovske Mitrovice do centralne Srbije, onda će po zahtevu ZSO Srbija to moći da finansira.

Zahvalio se momcima i devojkama koji se u velikom broju prijavljuju za naše tri specijalne vojne jedinice – 63. padobransku, Kobre i 72. specijalna brigada VS, i poručio da se prijavljuju još jer nam još treba ali da će morati da prođu rigorozne fizičke i psihološke testove jer se tu traži velika spremnost.

Očekujem 5 milijardi stranih investicija, ako tako bude ode Srbija u nebesa!, rekao je predsednik i najavio gradnju još 107 km auto-puteva i put Šabac-Ruma.

 Država nije igračka, nije za neozbiljne i neodgovorne ljude… Nije ni kućni savet za neozbiljne, a kamoli država – naglasio je predsednik. Biće mnogo muka oko Zajednice srpskih opština…, rekao je predsednik pa potom odgovorio i na pitanje o “hapšenju ruskog predsednika Vladimira Putina” jer smo potpisnici Rimske konvencije.

– Što se mene i Srbije tiče, imamo pametnija posla – rekao je Vučić.

– Srbija je 2009. postala jedna od 123 države koje prihvataju MKS. Ne bih da kritikujem osim što mi se ponekad čini “videla žaba da se konj potkiva pa i ona pošla u to”. Pošto sam video da su Šolc i Bajden dali komentare, i svi drugi, i ja imam prava na stav. Mislim da je to odluka koja će imati politički loše posledice, u ljudskim životima loše posledice, pokazuje nespremnost da se razgovara o miru, primirju. Optužili ste ga za najteže ratne zločine, s kim ćete sad da razgovarate? Koliko još godina treba da čekamo? Mislite da je moguće poraziti Rusiju za 3, 6 meseci ili godinu dana?

Vučić kaže da mnogi porede Putina sa Miloševićem, i istakao je da lider jedne male zemlje ne može da se poredi sa velikom silom.

– Nisam siguran da je to bilo dovoljno mudra odluka, ni pametno sračunata. Ali njihov posao, možda znaju bolje nego ja. Nesumnjivo je da je cilj da Putinu otežaju komunikaciju, i da svako ko razgovara sa njim ima u glavi da govori sa “ratnim zločincem” – istakao je predsednik.

On je rekao da ovi što su Srbe slali u Hag mogu dobrovoljno da se prijave i pomognu. – Osim ako Rade Basta ne misli drugačije. On će možda da okači da je Rade Basta novi Đinđić. Evo super mu ide, namiguje. Suprotstaviš se predsedniku Vlade i postaneš zvezda – rekao je predsednik.

Odgovori na pitanja novinara. Predsednik je govoreći o Ponoševom tekstu za opozicione medije kaže da su sporazumi potpisivani u Ponoševo vreme. – Onda kada je uništavao vojsku, i kada je uzimao hrvatski pasoš. Pošto se stideo svoje vojske, pa je hteo da bude veliki domoljub. Nažalost, nisam mnogo pregovarao, nego sam se borio za papir koji je bolji nego što smo mogli da očekujemo. Mi se gotovo nikada ne osmehujemo kada se vraćamo, noćas u avionu smo se smejali. Petar je uvek u postu, ali sam ga naterao da pojede komad gibanice – kaže Vučić.

On dodaje da “stručnjaci” koji nemaju nijednu brigu, nemaju ni znanja ni energije.

– Jedino što je taj hrvatski državljanin rekao, da je Šolc-Makron plan dobar, ali da Vučić nije dobar. Nekome naređuju ambasade, a nekome narod. Ja radim za narod, a oni za nekog drugog. Pa pobedi me na izborima. Milion i petsto hiljada glasova manje si imao u prvom krugu. I to iako ste krali glasove sa Kosova, u dogovoru sa Kurtijevim režimom. Ajde jednom budite fer prema sebi i svojoj deci. Vratiće oni. Jedan Francuz i jedan ovaj, jedan onaj, oni će da se biju sa nekim, pošto su vojsku već uništili – kaže predsednik.

Vučić kaže da ne zna koliko će trajati proces i ovi pregovori, i ističe da je dobro što nisu postavljeni rokovi.

– To bi dovelo sve u propast posle dva roka. I jedan i drugi smo im to rekli. Nemoguće je jednostavno. Sada sam vam pokazao kako izgleda samo kada pričate oko nestalih osoba. Nema rokova, ali neće da nam otvaraju mnogo klastera i poglavlja, kao da do sada jesu. Ali smo mi na evropskom putu, i dobro smo iskoristili sve da osnažimo institucije u našoj zemlji, i posebno da privučemo investicije. U se i u svoje kljuse, ali nam je potrebna pozitivna interakcija sa svetom – kaže on.

 Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci a samo desnom potpisujem, boleće me još četiri godine… Ovo je naravno bila šala… Objasnio sam zašto ne potpisujem… Ponašam se odgovorno i ozbiljno i znam šta potpisujem, a navikao sam da radim po 16 sati, stekao sam te radne navike… Mislim da smo napravili dobre stvari za Srbiju i za region i da sada krenemo da radimo što snažnije i što jače, rekao je predsednik prethodno odgovorivši da na konstataciju novinara da se Aljbin Kurti sinoć žalio da “Vučić ne želi ništa da potpiše”.

kurir.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Milan NS
19/03/2023 19:09

Ahaaa! Potuali mu tekst na engleskom jeziku, ali je on otkrio prevaru i nije potpisao! Ovo je neizdrživo, ja ne mogu više

SNS Uzivo
19/03/2023 21:13

Da li se neko seca crtaća teletabisi, program za mentalno ometene? 🙂

Last edited 8 dana ranije by SNS Uzivo
SNS Uzivo
20/03/2023 08:02

I svršeno je, madjijskom merom,
I potpisano zlaćanim perom,
I proslavljeno gospodskim pirom,
I srpska propast zove se mirom! 🙂

Last edited 7 dana ranije by SNS Uzivo
Vidoje
20/03/2023 16:00
Reply to  SNS Uzivo

Kako to kad nista nije potpisano nego usmeno ‘dogovoreno’?

SNS Uzivo
20/03/2023 09:15

Hej, hej, hej, kako to da niste objavili moju pesmicu sto sam vam napisao? 🙂

Last edited 7 dana ranije by SNS Uzivo