Foto: Grad Novi Sad

Na obeležavanju 27. godišnjice najvećeg pogroma u modernoj istoriji Srbije “Oluje”, u Novom Sadu su se okupili čelnici države sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu, episkopom bačkim Irinejom Bulovićem, kao i gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Na Trgu slobode, ispred Gradske kuće, okupio se veliki broj građana, koji su došli da odaju počast žrtvama i onima koji su na današnji dan pre skoro tri decenije došli u Novi Sad i Srbiju

-Devetu godinu kako na ovakav način obeležavamo pogrom, težak zločin i najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata. Dva su razloga što smo danas ovde, prvi je tuga, zbog sve ubijene dece, starce, drugi je da bismo uprkos svima ta svedočenja čula. To je naša obaveza opterećenja kriviciom zbog krize pamćenja. Godinama u Srbiji kao da nije bilo svedoka počinjenog nad našim narodom. Niko ne priča da su te kolone bombardovali. Natovarili smo sopstvenom narodu osećaj krivice i da smo sami krivi za to. Za to vreme zaborava, Srbija nam je propada u tišini, izvinjavajući se svima. I reći danas da nema više ćutanja, to je najsvetilja obaveza od koje nećemo odustati. Menjali su nam ime naroda, prekrštavali su i govorili hrvatskim Srbima, bosanskim Srbima, crnogorskih Srba, a sada i kosovski Srbi. Mi samo želimo da budemo Srbi. Svakodnevno napadaju Srbiju i naš narod- rekao je Vučić.

Foto: nsuzivo.rs

Predsednik je istakao da nikada nije dosta popuštanja i da uvek treba da se popušta, jer “želimo mir po svaku cenu, ali i da čuvamo druge nadajući se da će i oni nas”.

-Poslednjih nekoliko dana bili su mi najteži u poslednjih 10 godina. Ja sam samo rekao velikima da mi više nemamo kud, a oni nek gledaju samo kada svi stanemo kao jedan. Živimo u to vreme za koje drugi misle da je vreme da napadnu Srbiju, misleći da je ovo trenutak da krenu u uništavanje srpskog sveta. U jednoj stvari su pogrešili. Nije to ista Srbija koja će da se plaši i koja neće da stane pred vas. Na laži pretnje odgovaraćemo mirom. Na Trgu u Novom Sadu u poslednjih devet godina je ubedljivo najviše ljudi i to govori da Srbija zna da pamti, da se seća, da ume da čuva sećanje na svoje žrtve. Na sve moguće načine branićemo svoju Srbiju. Odbranićemo je i pobedićemo. Srbija više nema nameru da savija glavu- reči su predsednika Vučića.

Foto: nsuzivo.rs

On je napomenuo da će politika Srbije uvek biti politika mira, te da nema namera da će biti huškanja, ali da Srbija neće ćutati kada se proteruje.

-Naša Srbija, kako je prihvatila i mog oca 1941. godine, prihvatila je i sve ove dovne ljude iz Krajine koje su došli 1995. godine. Oluja je teško ranila srpski narod. Mi ćemo da gradimo najbolje odnose sa narodima sveta, pružamo ruku svima koji žele da je prihvate, ali nikada se nećemo stideti zločina koji su počinjeni nad našim narodom. Nama smeta kada nam brane da tugujemo, nemojte da nam branite da se sećamo. Samo nas pustite da živimo sa našim jadom, bolom i čemerom. Živela naša Srbija- naglasio je predsednik.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Krezubi
05/08/2022 14:36

vucice srbine uz tebe smo svi!