Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovali su danas prezentaciji povodom projekta uređenja Almaškog kraja, koji Grad i Pokrajina zajedno finansiraju.

Uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj utvrđena prostorno kulturno-istorijska celina.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Važno je istaći da radimo sve u saradnji sa institucijama. Kada to kažem mislim na Almašku crkvu, Eparhiju bačku, Maticu srpsku, kao i u dogovoru sa Udruženjem Almašana. Reč je o veoma zahtevnom poslu. Što se tiče Grada, mi ćemo se truditi da obezbedimo sredstva. Struka je tu da realizuje posao. Cilj je da ovaj kraj služi na ponos Novosađanima i da svako ko dođe u naš grad ima jedno novo mesto koje će moći da obiđe – istakao je gradonačelnik Milan Đurić.

Da će Novom Sadu uređenjem Almaškog kraja biti vraćena duša i segement koji se tiče njegove suštine, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodavši da će posao biti dug, ali krajnji ishod će svedočiti njegovom značaju.

-Smatram da će ovim projektom Novi Sad povratiti svoju dušu. Vremenom je počeo da se pretvara u „čoveka betona“, a upravo ovim projektom koji će imati bolju budućnost za kulturnu sadržinu, turizam, predstavljanje i pronalazak novog ishodišta i tačku oslonca, ovaj projekat će ipak to značiti. Svaka peta ili šesta kuća će imati tablu na kojoj će biti objašnjeno ko je sve od naših velikana živeo, šta je stvarao i kako su nastajali najvažniji duhovni temelji koje mi sada živimo – rekao je Mirović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Okvirni plan je da Almaški kraj u potpunosti bude rekonstruisan za šest godina. Prva faza radova trajaće tri godine, a druga se deli na dve podfaze.

Iz gradskog i pokrajinskog budžeta ukupno je izdvojeno dve milijarde i 300 miliona dinara za realizaciju projekta.

Biće rekonstruisano ukupno 28 ulica, a ceo projekat radi Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
29/12/2022 23:48

Joj… koliko ste kompetentni, mozda bolje da to ostavite nekom drugom… 🙂

Advokat
30/12/2022 09:53

Ma dajte to Galensu da reši. Ionako pola vlasnika tih kuca jedva čeka neku ponudu sa se resi stare kuce koju su pacovi izbušili.

Ksenija
30/12/2022 12:39

Samo nam treba vodoskok, iovako nijedan u gradu neradi. Gde da se parkiramo, Kuća mi pod zaštitom države, ali sve sami popravljao i radimo. To što sam rodjena u KUĆI ne u porodilištu, samo mi je minus. Kada kažem da volim svoj grad u kome sam rodjena i na istoj adresi, ljudi se smeju. Svi smo mi nekada moji pre 100 godina došli ali su nas naučili da volimo, Almašku crkvu u kojoj sam krštena dva tri dana posle rodjenja, sada smo gradjani drugog reda.Čitala apostole na službi svake nedelje i recitovala za Sv.Savu. Pitala bi samo sve ljude koji… Učitaj još »