Foto: Hospital Universitari Vall d'Hebron

Zdravstveni radnici i organizacije preporučuju odraslima redovan godišnji pregled kože. Skriningom se povećava verovatnoća da se melanomi otkriju u ranoj fazi i to za čak dva puta, pokazala su istraživanja. Statistika u Srbiji pokazuje da godišnje od raka kože oboli 400 osoba, ali da se samo kod 20 odsto obolelih otkrije u ranoj fazi.

Melanom, najozbiljniji tip raka kože, razvija se u ćelijama (melanocitima) koje proizvode pigment koji vašoj koži daje boju. Melanom se takođe može formirati u vašim očima i retko u telu, na primer u nosu ili grlu.

Rizik od melanoma raste kod ljudi mlađih od 40 godina, posebno kod žena. Mogu se razviti bilo gde na vašem telu, a najčešće na područjima koja su bila izložena suncu, kao što su leđa, noge, ruke i lice.

Foto: Lexington Medical Centre Blog

Simptomi su pojava asimetričnog mladeža, gde jedna strana mladeža nije isto kao druga po boji obliku i veličini, nejasne granice mladeža, različita boja mladeža od uobičajene, kao i veličina mladeža. Bilo kakva promena na  koži koja se brzo menja i raste zahteva uklanjanje i histopatološku  analizu.

Ako ste primetili neke promene na koži ili želite da odete na preventivni pregled, besplatan skrining mladeža i konsultacije sa dermatologom održavaju se svake subote od 17.00 do 21.00 na Bulevaru Despota Stefana 2.

Za više informacija možete pisati nevladinoj organizaciji Omladina JAZAS Novi Sad ili pozvati na broj 069/721-945

nsuzivo.rs

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marina
19/03/2023 15:25

Džabe i da se otkrije na vreme,kada onkološku komisiju moraš da čekaš 2 meseca!