Foto: BBC

Američka kompanija “Mattel”, koja proizvodi igračke, u prodaju je uvrstila i novu barbiku sa Daunovim sindromom kako bi proširili svoju ponudu, ali i time skrenuli pažnju za potrebom većeg stepena prihvatanja u svetu.

Cilj im je da se „sva deca prepoznaju u barbikama”, ali i da se „igraju sa lutkama koje ne liče na njih same”, kažu iz Matela, a prenosi BBC.

Povodom ove aktuelne novine, za NS Uživo govorila je Bojana Ljubojević, redukator psihomotorike koja je istakla:

– Mi kao defektolozi radimo i sa određenim vrstama telesnih oštećenja kod ljudi koji su u kolicima, ne mogu da hodaju i slično. Ključ svega je zapravo da svi mi prema tim ljudima imamo drugačiji pristup jer ove nove lutke neće ništa promeniti, niti će se toj deci ili njihovim roditeljima ovim putem olakšati život. Ukoliko tako razmišljamo, onda bismo trebali da napravimo barbiku bez noge ili ruke, baš zbog telesno-invalidne dece, ako već ovim načinom pokušavamo da predstavljamo jednakost i umanjimo različitosti. Smatram da postoje drugačiji načini kako bi se podigla svest našeg okruženja o deci sa Daunovim sindromom ili bilo kojim drugim poremećajem.

Foto: Beta/AP

Direktorka kompanije “Mattel” navela je da je cilj ovog novog proizvoda da se podstaknu sva deca da se igraju sa ovim lutkama, a na pitanje da li se deca sa Daunovim sindromom uopšte igraju sa lutkama, defektološkinja odgovara:

Lutka sa Daunovim sindromom je nešto sasvim novo i besmisleno

– Mi radimo sa različitim stepenima i oblicima Daunovog sindroma, imamo nisko funkcionalne i visoko funkcionalne ljude. Takva deca mogu da se igraju sa lutkama, ali opet ne vidim zašto se to dete ne bi igralo sa bilo kojoj drugom igračkom, a isto tako i deca koja nemaju ove poteškoće bi možda trebala da prihvate kako obične lutke, tako i ove o kojima govorimo. Dakle, možda je cilj ove kompanije da roditelji osveste decu da njihovi vršnjaci sa Daunovim sindromom ne moraju da se razlikuju od njih, već da su i oni deo društva i da nisu odbačeni – kaže Ljubojević.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MATTEL (@mattel)

Izradom ove Barbi lutke pokušavaju da učine lep gest i privuku pažnju

– Ako pokušavamo da decu ometenu u razvoju uklopimo u sve ostale društvene tokove, zašto bismo im nametali samo ove barbike, a ne bilo koje druge. Po meni, ove igračke su samo mali znak pažnje, a smatram da postoje mnogo adekvatniji načini da decu sa Daunovim sindromom uključimo i u školski i u bilo koji drugi sistem – rekla je defektološkinja.

Ova lutka je manja, ima duži trup, lice joj je oblije sa manjim ušima, a oči su joj oblika badema, što mogu biti karakteristike žena sa ovim genetskim poremećajem. Barbika nosi haljinu sa širokim rukavima plave i žute boje, koje su povezane sa svešću o Daunovom sindromu, piše BBC.

– Ovo je veoma posebno jer je Barbi unikatna figura koja je mnogo više od lutke. Sada ona predstavlja sve one sa Daunovim sindromom i mislim da je to veliki iskorak u našoj kulturi – rekla je jedna majka u promotivnom videu ove kompanije.

M. Šolaja

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments