Foto: Ilustracija/nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Predsednik Udruženja penzionera Grada Novog Sada Momo Čolaković ističe da je njihov položaj u Novom Sadu korisnika penzija povoljniji i bolji nego u drugim delovima Srbije. On u intervjuu za portal NS Uživo precizira da je u vojvođanskoj prestonici 72.251 korisnik penzije i oko 3.500 starijih građana preko 65 godina starosti, a nisu korisnici penzija.

Predsednik Udruženja penzionera Grada Novog Sada Momo Čolaković

Položaj penzionera u Novom Sadu povoljniji nego u drugim delovima Srbije

 –U Novom Sadu, prema našoj proceni, materijalni i socijalni položaj korisnika penzija je povoljniji i bolji nego u drugim delovima Srbije. To potvrđuje i činjenica da je prosečna penzija u odnosu na prosečnu platu preko 50%, a da je to na Republičkom nivou ispod 45%. Na teritoriji grada Novog Sada živi 4.745 korisnika penzija koji su na ivici siromaštva, jer im penzije ne prelaze 25.000,00 dinara, a druge prihode nemaju. Takođe, 10.500 korisnika imaju penzije ispod prosečne penzije u gradu Novom Sadu koja iznosi 41.000,00 dinara, što je više od 8.000,00 dinara u odnosu na Republički prosek. Smatramo da je i društveni status i položaj korisnika penzija u Novom Sadu drugačiji u odnosu na druge delove Republike i to u pozitivnom kontekstu.

Godinama intenzivno sarađujete sa Gradom Novim Sadom. Prepoznaje li Grad potrebe penzionera, imate li njihovu podršku?

-Saradnja Udruženja penzionera Grada Novog Sada i lokalne samouprave je odlična. Pre šest godina gradonačelnik Novog Sada, gospodin Miloš Vučević, potpisao je Protokol o saradnji sa Udruženjem penzionera grada Novog Sada. Taj Protokol se u celini ostvaruje i svake godine primenjuju se nove mere koje doprinose povoljnijem materijalnom i socijalnom položaju korisnika penzija u Novom Sadu. U tom smislu Grad Novi Sad, a posebno gradonačelnik Miloš Vučević, sa najbližim saradnicima, ceni i poštuje najstariju i najbrojniju grupaciju građana Novog Sada. Ceni i poštuje doprinos najstarijih koji su decenijama gradili ono čime se grad Novi Sad i njihove mlađe generacije danas ponose. U tom smislu imamo punu podršku grada i gradonačelnika u ostvarivanju naših programskih ciljeva i boljeg života i statusa starijih građana.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačenik Miloš Vučević naveo je nedavno da Grad pomaže penzionere. U čemu se to ogleda?

-Predstavnici grada, APV i Republike učestvuju u realizaciji naših programa pa i sam gradonačelnik. Odbornici, poslanici u Skupštini APV i Narodni poslanici učestvuju na našim skupovima i daju nam podršku u ostvarivanju naših želja i potreba. Obezbeđuje se uspešna saradnja i razumevanje u mesnim zajednicama sa našim mesnim organizacijama penzionera.

Grad Novi Sad pomaže korisnike penzija pre svega materijalno. To se odnosi na godišnje jednokratne pomoći kao što to radi Republika. Razlika je u tome što Grad Novi Sad tu jednokratnu pomoć uplaćuje onim korisnicima penzija koji su na ivici siromaštva. Takođe, Grad Novi Sad vodi računa o starijim porodičnim domaćinstvima u rešavanju stambenih problema. Obezbeđuju se solidarni paketi za najugroženije. Svake godine Grad finansira oporavak 400 korisnika penzija u banjama Srbije. Do sada je to iskoristilo 2.800 korisnika penzija iz Novog Sada. Udruženje penzionera grada Novog Sada, uz pomoć Grada, ima zaključene sporazume sa preko 60 institucija i firmi o pogodnostima za korisnike penzija tako da se, na godišnjem nivou, može uštedeti jedna do 1,5 penzija.

Stariji Novosađani imaju mogućnost da i preko Udruženja idu u banje i na letovanje. Koliko penzionera može da iskoristi tu pogodnost?

-Pored mogućnosti odlaska na oporavak u banje koje finansira Republički Fond PIO i Grad Novi Sad, preko Udruženja penzionera Grada Novog Sada organizuju se odlasci u banje na oporavak i rehabilitaciju. UPG ima zaključene ugovore sa 9 banja u koje odlaze korisnici penzija pod povoljnijim uslovima. Na godišnjem nivou preko UPG, uključujući i odlaske o trošku Fonda i Grada, u banje na oporavak i organizovano koristi preko 5.000 korisnika penzija. Organizuju se jednodnevni i višednevni izleti i posete banjama i drugim istorijskim i kulturnim mestima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 Koliko ima klubovima penzionera u Novom Sadu i da li je to dovoljno, s obzirom na to da se gradi objekat u Starim Ledincima?

-U Novom Sadu, veoma uspešno, radi 19 klubova penzionera u kojima se planski ostvaruju programi za najstarije građane Novog Sada. Plan je da se taj broj poveća do 25 klubova.

Izgrađen je potpuno novi Dom penzionera u Kaću, a započeta je izgradnja, takođe, potpuno novog Doma penzionera u Ledincima. Renovirane su i adaptirane zgrade i pretvorene u domove penzionera u Budisavi, Kisaču, Sajlovu, Kovilju i Stepanovićevu, a planirano je da se uradi u svim naseljenim mestima gradske zajednice Novog Sada. Tako do sada imamo 5 potpuno urađenih domova penzionera gde se ostvaruju programski ciljevi za najstarije građane Novog Sada. Plan je da taj broj bude udvostručen u narednim godinama. Posebno je uređena zgrada koju koristi Udruženje penzionera grada Novog Sada u Poštanskoj 3, u kojoj, na godišnjem nivou, ostvari neki svoj zahtev i želju, preko 50.000 korisnika penzija. Tu je i Dnevni centar, najlepši, najuređeniji i najjeftiniji kutak u gradu Novom Sadu. Očekujemo i izgradnju novog doma penzionera na Fruškoj gori.

U Kaću je u martu otvoren novi Dom penzionera; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Koji su najveći problemi sa kojima se stare osobe susreću  – diskriminacija, nasilje i siromaštvo?

-To je posebna tema o kojoj se mora otvoriti šira rasprava u društvu. Postoji potreba da se menja Ustav kako bi se stari vratili kao ustavna kategorija, da se menjaju zakoni koji će obezbediti sprečavanje svih vidova diskriminacije; da se razmotri potreba formiranja posebnog ministarstva za brigu o starima; da se afirmiše rad i delovanje svih onih nevladinih organizacija koje rade i deluju na većoj brizi o starima. To je obaveza ovog društva prema onima koji su stvorili sve ono što današnje generacije koriste. Podržavam stavove predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji ne propusti ni jednu priliku u svojim obraćanjima građanima, a da ne iskaže brigu o korisnicima penzija i starijim građanima. To se isto odnosi i na izlaganja i stavove gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića izrečene na našoj Izbornoj Skupštini Udruženja penzionera grada Novog Sada.

Učešće 46 mesnih organizacija

Nakon četiri godine, nedavno je održana Izborna sednica Skupštine Udruženja penzionera Grada Novog Sada i izbori radnih tela. Usvojili ste i program rada za naredne četiri godine. Šta on podrazumeva?

-Održana je izborna Skupština UPG koja je ocenila rad i delovanje UPG u protekle četiri godine. Devedeset dva člana Skupštine uspešno su predstavili rad i delovanje 46 mesnih organizacija penzionera sa preko 25.000 članova.

Usvojen je Program rada i delovanja Udruženja penzionera grada Novog Sada za naredne četiri godine. Program predviđa obezbeđivanje kontinuiteta uspešnog rada i delovanja, ali njegovog daljeg unapređenja i proširenja. On, pre svega, podrazumeva aktivnosti na daljem poboljšanju materijalnog položaja korisnika penzija i to:

– Da se preko Saveza penzionera Srbije insistira na dogradnji Zakona o PIO kao i potrebi da Republika učestvuje u poboljšanju društvenog standarda korisnika penzija;

– Da se preko Saveza penzionera Vojvodine obezbedi učešće APV u rešavanju materijalnih i statusnih pitanja korisnika penzija, a u skladu sa Ustavnim nadležnostima APV;

– Da se nastavi uspešna briga grada Novog Sada o položaju korisnika penzija na nivou lokalne samouprave.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dukili
31/05/2022 21:52

Pitao bih gradonačelnika šta dobiju borci sa boračkim legitimacijama???