Foto: Ustupljene fotografije
Kako je prethodnih dana širom Srbije zavladala nestašica mleka, tako se ova praksa prenela i na novosadske markete i hipermarkete u kojima na rafovima za mleko stoji tek po koja litra određene vrste.

Na pitanje da li se može govoriti o nestašici mleka u Srbiji, Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije za RTS odgovara da još uvek nije reč o nestašici u pravom smislu te reči.

-Radi se o smanjenoj proizvodnji i povećanoj potražnji za pasterizovanim i UHT (ultrapasterizovano) mlekom. To su vrste mleka koje se najviše koriste za populaciju dece i starijih osoba i zato je najtraženija roba – kaže Budimović i dodaje i da se smanjila produktivnost, ali i broj krava koje daju mleko.

Kako kaže, muzne krave su smanjile svoju poduktivnost posle decenijskih loših uslova i odnosa prema tom mlečnom govedarstvu. Plus, da budemo svesni da je ova godina izuzetno sušna, da je bila loša hrana za životinje… Sve su to parametri koji utiču da životinje vrlo lako izgube mleko a vrlo teško da vrate.

Na pitanje kako je moguće da mleka nema, a ima drugih mlečnih proizvoda (sira, jogurta, pavlake) koji su i skuplji – odgovara da se “struktura proizvoda od mleka jednostavno promenila”.

-Pre godinu dana imali smo deset posto više pasterizovanog i UHT mleka, jednostavno je došlo do povećane potražnje, možda kao jeftiniji oblik mlečnih proizvoda, a ujedno imamo i smanjenu proizvodnju. Proizvođači imaju obavezu da proizvedu određenu količinu pasterizovanog i UHT mleka, ali i mleko izvozimo, dosta toga ide u Rusku Federaciju – dodaje Budimović i napominje da smo u odnosu na prošlu godinu duplirali uvoz, prvenstveno mlečnih proizvoda – među kojima najviše sireva i kačkavalja. Ističe da razloga za brigu nema, da će mleka “verovatno biti u dovoljnim količinama”, ali da se, kako kaže, proizvodnja ne može lako podići.

-Mislim da je ovo poslednji trenutak da svi koji smo u tom poslu dogovorimo kako možemo da pomognemo našim farmerima- rekao je Budimović.

U odnosu na pre deset godina, u Srbiji ima oko pet odsto goveda manje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj muznih krava smanjen je za 55.000, a u oko 10.000 gazdinstava je proizvodnja mleka ugašena. U poslednje tri godine, od domaćih farmera dobijamo drastično manje mleka. U 2019. to je bilo više od 1,5 milijarde litara mleka godišnje, a ove godine za 255 miliona litara manje. To je dnevno oko 700.000 litara mleka manje. Dalji pad proizvodnje se, kaže Budimović, može zaustaviti sistemskim i dugoročnim merama. Ukazuje na to da – ako nema krava, neće biti ni teladi, što bi u budućnosti moglo da dovede do nestašice teletine i junetine.

nsuzivo.rs

10 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
04/09/2022 10:16

Kad su poljoprivrednici protestovali, rezim je gledao da na svaki nacin problem gurne pod tepih. Trazili ste, gledajte!

Slava
04/09/2022 13:25

Broj krava se smanjio, ali zato volovi ubedljivo vode i po brojnosti i po “kvalitetu”.

VladaNS
05/09/2022 00:51

Sve čestitke za ministarstvo poljoprivrede. Voleo bi da vam isplate dodatne bonuse jer stvarno smatrate ovaj narod vašim ovcama.

Ovca
05/09/2022 07:12

Smanjile krave mleko?A mi ovce za sisanje?Podignite cenu mleka ,sto vam je i cilj,sto pravite vestacku nestasocu?Bas me zanima u kom mestui se vise prodaje dugotrajno mleko ukoliko ima svezeg?A ove krave sto “daju”jogurt,pavlaku,sir,maslac, kod njih nije susa ,one “ne strajkuju”.Cudne te krave…

Nale
05/09/2022 14:17

U Šapcu ima mleka, u Vrnjačkoj Banji ima mleka… tamo sam bila ovog vikenda. I redovno im stiže… pa šta je onda u Novom Sadu i čemu laganje o nestačici širom Srbije?

Sonja
05/09/2022 19:53

Stalno nam govore da mleko nije zdravo,pa eto sad na silu ga ne moramo trošiti a ko je lud hraniti i timariti kravu po 15din.litra mleka,SRAMOTA

Sasa
06/09/2022 14:31

Dugotrajno mleko i dosad su pravili od uvoznog mleka u prahu. A proizvođače mleka stiskali do krajanjih granica . A sad pričaju priče za malu decu.
Država služi građanima da ih brani od liberalnog kapitalizma pošto sva sredstva pa i fizičku prisilu može primeniti. A državu sa glasanjem formiraju glasači.

Nova
06/09/2022 16:05

Laž,gluposti,ide sve za izvoz naravno.

Sloba
11/09/2022 09:29

Kako???Pa,ON kaže da su pisanja medija da mleka nema – laži!?Kako možete da tvrdite da nema,ima ga čim PRVOROĐENI tako kaže!!!Možda počeo da muze bikove jer krava nema…

Stari Novosadjanin
30/09/2022 10:10

Juce, u marketu, jedan covek napunio kolica kartonima dugotrajnog mleka. Iza njega ostala prazna palwta. Sumnjam da ima u kuci malu bebu a i da ima toliko mleka ne bi mogla da popije do isteka roka. On je ili sebican ili ima svoj mini market pa ce tamo skuplje da ga prodaje. Blagajnica nije ni trpnula, otkucala toliu kolicinu mleka iako kod takvih artikala stoji upozrenje da kupite samo onoliko koliko vam treba za domacinstvo. I sad zahvaljujuci blagajnici i nesavesnom kupcu mleka nece biti nekoliko dana pa je ostecen onaj kome je mleko zaista potrebno. Nase naopake naravi