Foto: Ilustracija

HPV vakcina, koja smanjuje rizik od raka grlića materice, stigla je u Srbiju, a kako je najavljeno do kraja nedelje biće dostupna u svim institutima za Javno zdravlje i Domovima zdravlja u Srbiji. Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji je obezbedio besplatnu vakcinu za mlade sugrađane.

Preporučuje se i dečacima i devojčicama

Ona nije obavezna, već se preporučuje da je prime dečaci i devojčice uzrasta između devet i devetnaest godina, ali pre prvog seksualnog odnosa. Po rečima Sanje Radojević Škodrić, direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, najidealniji period za primanje vakcine je između 12 i 14 godina.

Besplatna vakcina za uzrast do 19 godina

Vakcina, koju je Svetska zdravstvena organizacija ocenila kao jednu od najbezbednijih, je besplatna za uzrast do 19 godina, svi koji žele da je prime mogu to učiniti o trošku države. Dve doze vakcine će primati deca do 14 godina, a oni od 14 do 19 godina, primaće tri doze.

Foto: NetDoctor/GettyImages

Za starije od 19 godina vakcina košta najmanje 100 evra

Iako je preporučeno vakcinaciju izvesiti do 19. godine, nadzorni odbor za praksu imunizacije ističe da je 26 godina gornja granica za primanje vakcine. Međutim, ako ste stariji od 19 godina, a želite da se vakcinišete, platićete najmanje 100 evra za dozu vakcine.

Humani papiloma virus se najčešće prenosi polnim odnosnom, ali se može preneti i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Većina zaraženih prođe bez posledica, ali HPV može dovesti do karcinoma grlića materice kod žena, ali i maligniteta polnih organa i ždrela kod oba pola.

Foto: roomtogrow.co.uk

Grad Novi Sad je jedina lokalna samouprava u Srbiji, koji, drugu godinu zaredom, obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece od dvanaest do osamnaest godina, protiv HPV-a, virusa koji je među glavnim uzročnicima raka grlića materice.

Projekat preporučene imunizacije, koji su osmislili stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, ove godine će, osim ženske, obuhvatiti i mušku decu, koja su iz Novog Sada.

Do sada je budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara i to je konkretan odgovor Grada Novog Sada u borbi protiv raka grlića materice.

Ovo nije prvi put da Grad Novi Sad izdvaja sredstva za nabavku HPV vakcina. I prošle godine zajedno sa Ministarstvom za demografiju i populacionu politiku, ukupna vrednost projekta je bila 10 miliona,od čega je Grad izdvojio 1,5 miliona. Znači, ove godine smo faktički 10 puta više izdvojili novaca za nabavku HPV vakcina”, rekao je  dr Dragan Stajić, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo za RTV.

Novi Sad je, obezbeđeno je 2.270 doza, koje će se davati ženskoj i muškoj deci uzrasta do 18 godina, koja još nisu imala seksualne odnose, a samim tim ni kontakt sa HPV-om.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, jedna je od najispitivanijih na svetu, upravo jer je namenjena deci, a dokazano je da ispoljavaju dejstvo desetak godina od primanja.

Foto: kayak.com

Dr Mirjana Štrbac, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine za medije da je nabavljeno 2.270 doza ove vakcine.

– Ali zavisi ko se prvi javi, koji uzrast. Jer uzrast od 12 do 14 godina dobija dve doze vakcina, a uzrast od 15 do 18 tri doze. I, ako vi imate veliki broj dece, dakle, nismo ograničili, nismo pravili selekciju koliko će dece u kojoj grupi da se vakciniše, nego ko prvi dođe do pedijatra, ko prvi dođe do vakcine – objasnila je doktorka Štrbac.

Tržišna cena i do 15.000 dinara

Reč je o veoma skupim vakcinama, koje u apoteci koštaju i do 15 hiljada dinara, te lekari pozivaju roditelje dece da iskažu interesovanje izabranom pedijatru.

– Svi ginekolozi smo svedoci činjenice da se karcinom grlića javlja u sve mlađem uzrastu, ranije je to bilo rezervisano za žene do 45, 50 godina, period menopauze, međutim sada ima dosta mladih devojaka, koje već čak i pre 25. godine obole od karcinoma grlića materice, tako da je itekako bitno, jer se ovo smatra primarnom prevencijom – ukazuje dr Ljerka Popov, ginekološkinja Doma zdravlja “Novi Sad”.

Foto: openaccessgovernment.org/

Do sada vakcinisano više od million dece u svetu

Imunizacija protiv HPV virusa u svetu je zaživela 2006. godine i u tom periodu do sada je vakcinisano više od milion dece.

Zemlje, poput Velike Britanije, Švedske i Australije, smanjile su stopu obolevanja od karcinoma grlića materice za 88 odsto. Očekivanja su da će se isti efekti postići i u našoj zemlji, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije, poručuju stručnjaci, jeste podizanje svesti o značaju imunizacije.

rtv.rs /nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments